Šef crnogorske skupštine i lider SDP Ranko Krivokapić na konvenciji izbora opštinskog odbora u Bijelom Polju poželeo je da buduća vlast bude što šira, koja će ujediniti Crnu Goru i zatvoriti podele gde će svi njeni građani biti ravnopravni i jednaki.

– Znamo da kokoška može da zakiti perje orlu, ali ona nikada neće poleteti. Mogu neki da se zovu ovako ili onako, ali neće biti socijaldemokrate – poručio je Krivokapić. – Ne može se otimanjem nečega što nije vaše, od odbornika do ministara, nuditi Crnoj Gori bilo šta. Mi smo u stanju da opet oprostimo. Ako smo oprostili devedesetih, oprostićemo i 3. jul ove godine. Ali zaboraviti ne smemo! Zabolele su ove reči dojučerašnje članove SDP, sada socijaldemokrate Ivana Brajovića i Vujicu Lazovića, pa su bivšem lideru u saopštenju baš odbrusili:

– Odlazeći predsednik parlamenta i nesuđeni lider opozicije, svojim naglabanjima i neukusnim aluzijama nastavlja da demonstrira svoju učaurenost u svojoj tragikomičnoj ambiciji da zagospodari makar za tren Crnom Gorom, pa makar Crne Gore nakon toga i ne bilo. Problem nerealno ambicioznog karijeriste je to što smo ga uhvatili na delu, kada je tokom formiranja vlasti u Podgorici demonstrirao spremnost da socijaldemokratsku ružu zameni kokardom, navodi se u reagovanju socijaldemokrata. – To što smo raskrinkali njegovu nameru da sa njegovim aktuelnim koalicionim partnerima iz Kolašina formira vlast u Podgorici, a kasnije i u Crnoj Gori, sve pod izgovorom pomirenja i ostalih njemu svojstvenih metafora, koje kada ih on izgovara prazno zveče.

Istima onima, navodi se, koji su svoj demokratski kapacitet pre par nedelja demonstrirali napadom na ustavni poredak Crne Gore i rušilačkim demonstracijama, inače prethodno javno implicitno podržanim od strane, već neko vreme, pogubljenog predsednika onoga što je ostalo od nekad časnog SDP.

– Međutim, samoprozvani emeritus i “čuveni pomiritelj istoka i zapada” se, dok broji poslednje dane u vlasti, i dalje koprca, ali i istrajava na politici koja proizilazi iz njegove lične frustracije. Ali je opet uhvaćen na delu. U pokušaju da pod izgovorom potrebe za posredovanjem u političkoj krizi, koju je on sam inače ponajviše uzrokovao, izazove makedonski- zaključuji bivše Krivokapićeve stranačke kolege.

Dojučerašnji saborci na kraju dodaju da posle neuspeha plana skovanog u koalicionoj kolašinskoj kuhinji, ostaje da evocira uspomene sa kongresa, kojeg bi se, navode, svako ko drži do političkog dostojanstva stideo.

PONOS I TUGA

JEDINSTVENI SDP ima razloga za ponos na 25 godina istorije koju smo zajedno gradili, ali je isto tako jasno da je 3. jun bio poniženje i sramota za svakog pravog socijaldemokratu u Crnoj Gori. Nakon 25 godina delovanja na pravoj strani istorije, emeritus se svojski potrudio da SDP obezbedi političku marginalizaciju sa krajnjim ishodom nestajanja sa političke scene Crne Gore, poručuju iz SD