BONDAREV: Đukanović će 2016. ili pasti pod pritiskom protesta ili će se sam povući

U Moskvi je održan skup na temu: „Šta NATO traži na Balkanu“. Jedan od njegovih učesnika bio je i Nikita Bondarev, načelnik odeljenja Ruskog instituta za strateške studije za balkanske zemlje, koji je – govoreći o nameri podgoričkog režima da zemlju uvede u NATO – procenio da će Milo Đukanović 2016. izgubiti vlast.Drugim rečima: da će pod pritiskom protesta demokratske opozicije biti primoran da demisionira ili će se povući sam.

Nikita Bondarev (Foto: Jutjub)

Bondarev je prethodno postavio pitanje: zbog čega je Đukanović protiv referenduma o ulasku Crne Gore u zapadnu alijansu kada je 85 odsto njenih stanovnika za referendumsko izjašnjavanje?

Njegova je procena da je Đukanovićevo uvlačenje Crne Gore u NATO najdirektnije povezano sa njegovom potrebom da dobije bar neke garancije za slučaj da mora da se odrekne vlasti.

Bondarev je ukazao da nije nikakva tajna da Đukanović ima „kriminalnu biografiju. Pritom se pozvao na svedočenje direktora RISI, Leonida Rešetnjikova, da su mu šefovi zapadnih obaveštajnih službi, među njima – i italijanske i francuske, govorili da protiv sadašnjeg podgoričkog premijera ne postoje koferi, već – „vozovi kompromitujućih materijala“.

Đukanović – istakao je Bondarev – dobro razume šta to znači i zato od Zapada i traži garancije da protiv njega u Italiji neće biti vođen novi krivični postupak. Utoliko pre što italijanska štampa ponovo piše da ga – čim ne bude više vlast – čka novi krivični postupak.

Da bi dobio željene garantije, Đukanović je Zapadu mogao da ponudi samo uvođenje Crne Gore u NATO. Pritom je obećao – naglasio je Bondarev – da će to izvesti bez referenduma i sa minimalnim protestima stanovništva. U NATO su mu poverovali.

Stvari su za Đukanovića, dodao je Bondarev, počele da se kvare posle prvih demokratskih protesta i kada je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, koji je boravio u Podgorici i na Cetinju, video demonstracije i još čuo ruske pesme u Crnoj Gori. To je bio razlog da Đukanoviću u najužem krugu kaže: sa ovakvim protestima ne bi bilo baš pametno da vas sada primamo. Hajde poradite na „makedonskoj varijanti“, dogovarajte se sa opozicijom.

Bondarev je istakao da se ovo saznalo od ljudi iz najbližeg Đukanovićevog okruženja i primetio: „Među tim ljudima, hvala Bogu, još ima onih koji su naklonjeni Rusiji“.

Đukanović – nastavio je Bondarev – nije na to pošao, mada mu alijansa nije tražila da silom guši demonstracije. On je to uradio na svoju ruku: da bi Zapadu pokazao da još ima i uticaj i silu i da će biti u stanju da Crnu Goru uvede u NATO mimo referenduma.

Prema proceni Bondareva, Đukanoviću je savršeno jasno – da bez odluke u ulasku u NATO donete u Skupštini Crne Gore neće biti ni željenih garancija.

Bondarev je izrazio uverenost da u Crnoj Gori nikakvih ozbiljnih promena neće biti – bez obzira na proteste – dok ne dođe do raskola u vladajućem klanu u Podgorici koji je on nazvao „klanom Đukanović-Vujanović“. Istovremeno je podvukao da je vlast još prilično homogena i jedinstvena.

On smatra da bi minimum mogao da bude: promena odnosa policije i Đukanovićevog ministarstva odbrane prema opoziciji i protestima. A takva promena je trenutno malo verovatna.

Događaji se, istakao je Bondarev, mogu ubrzati i promeniti smer ukoliko bi za vreme nekog od narednih protesta došlo do ljudskih žrtava.

Nezavisno od svega, ponovio je, Đukanovićeva politička karijera će se završiti naredne godine.

Bondarev je posebno upozorio: da su Crna Gora, Srbija i Makedonija, iako formalno nisu članice alijanse, faktički uvučene u koordinantni sistem NATO. Ukazao je da američka baza „Bondstil“ praktično funcioniše kao baza NATO i da je isti slučaj sa američkom i nemačkom bazom u Makedoniji.

Osvrnuvši se na Srbiju, procenio je da to što ona nije u NATO ne smeta ničemu do čega je alijansi u Srbiji stalo. U nastavku je ukazao: da u Ministarstvu odbrane Srbije NATO-konsultatni imaju ceo sprat, a da se na glavnom vojnom poligonu Vojske Srbije – Pasuljanskim livadama – nalazi stalna „dežurna misija NATO“.

I nedavna srpsko-ruska vojna vežba – otkrio je Bondarev – protekla je pod prismotrom NATO.

U zaključnom delu nastupa na skupu, izneo je vlastitu prognozu da će ono što je predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, u Moskvi dogovorio u vezi sa transportnim helikopterima i šasijama „Kamaza“ biti realizovano jer su to predstavnici NATO još pre njegovog puta u Moskvu pažljivo procenili – da interesi alijanse ne bi bili oštećeni.

„Veoma sumnjam – podvukao je Bondarev – da će odbrambeni aranžman o kojem je Vučić razgovarao biti realizovan u celini. Ono sa helikopterima – da, sa „Kamazima“ – takođe da. A od isporuka naoružanja teško da će nešto biti“.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s