Slavlje pre poziva NATO!

U Crnoj Gori NATO kampanja završena, broje se dani do odluke o članstvu u alijansi. Podgorica bi mogla dobiti poziv čije bi “aktiviranje” sačekalo vladavinu prava

HOĆE li režim svoj najveći strateški cilj – poziv u članstvo u NATO pretočiti u slavlje i vatromet 3. decembra u prestonici Cetinju? Ta priča procurila je juče u crnogorskoj javnosti, uprkos tome što će se na odluku Brisela morati čekati do 1. ili 2. decembra kada će Ministarski savet Alijanse zauzeti konačan stav.

Spekuliše se da bi Podgorica mogla dobiti poziv koji ne bi bio “aktivan” sve dok vlast ne reši brojna pitanja koja im stoje na tom putu. Tu se pre svega misli na vladavinu prava i borbu protiv kriminala i korupcije. Režimu Mila Đukanovića putanju je dodatno otežala nedavna represija policije prema građanima na protestima Demokratskog fronta ispred zgrade Skupštine Crne Gore i brutalno prebijanje ljudi koji su se te noći slučajno zatekli na ulicama Podgorice.

Ipak, negde u belešci šefa državnog parlamenta Ranka Krivokapića zapisano je da će se svetkovina obaviti u Vladinom domu na Cetinju, uz prisustvo predstavnika diplomatskog kora, medija, civilnog sektora, parlamentarnih stranaka, gde bi slavljeničke besede imali Krivokapić i Milo Đukanović.

– Socijaldemokratska partija najduže čeka ulazak u NATO od svih partija u Crnoj Gori. Ja ga najduže čekam i biću najsrećniji. Optimista sam da će poziv doći, ali to je samo jedan od ulazaka u nove obaveze. Ulazimo u zajednicu vrednosti, zajednicu mira. Oružje je samo krajnje sredstvo za odbranu slobode – poručio je Ranko Krivokapić.

Ovih dana jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, dobio je poziv ruskog Ministarstva spoljnih poslova da krajem meseca prisustvuje međunarodnom forumu na kojem će se, između ostalog, raspravljati o situaciji na Balkanu, kao i proširenju NATO na Crnu Goru. On će biti jedini parlamentarac iz Crne Gore na skupu koji se organizuje povodom stotinu godina postojanja “Rosotrudničestva”, ruske agencije za međunarodnu saradnju.

– Kada može Ranko Krivokapić u Vašington, zašto ne bih ja mogao da pođem u Moskvu – kaže Knežević, vidno raspoležen.

Od početka 2015. crnogorski režim krenuo je u opštu ofanzivu i kampanju za članstvo države u Severnoatlantski savez. Promoteri su opsedali i najzabitija mesta po crnogorskim gudurama. Bilo je i komičnih situacija poput onih ubeđivanja meštana da bi i njihovi mrtvi bili sto posto za članstvo u NATO samo da su živi! Kampanja je našla svoje mesto i na društvenim mrežama, ali i na svadbama. Dešavalo se da grlati đetići zapevaju: “Što me majko ne poturi đe natovsko pivo curi!”

 

RAZVODI ZBOG SAVEZA

– Oženio sam se Ruskinjom, imamo lep brak i decu. Međutim, kako sam i ja bio deo kampanje u NATO žena mi je zapretila da će me ostaviti ako Crna Gora ode u taj savez – jada se jedan Podgoričanin koji je svoju muku juče “poverio” našoj redakciji u Podgorici. – Verujte da nisam jedini, jer slične probleme imaju i drugi mešoviti bračni parovi.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: