VRHOVNO državno tužilaštvo je pokrenulo izviđaj kako bi se utvrdilo da li su falsifikovani potpisi građana koji su navodno tužili Elektroprivredu Crne Gore i izgubili spor, saopšteno je iz ove institucije.

Ovaj slučaj je izazavao veliku pažnju javnosti, a neki od oko 170 građana, kojima je stiglo rešenje sudskog izvršitelja da su dužni po oko 500 evra za sudske troškove izgubljenog spora, tvrde da su njihovi potpisi na advokatskom punomoćju – falsifikovani.

Oni optužuju Socijalističku narodnu partiju koja ih je, kako tvrde, pozvala da tuže Elektroprivredu, i garantovala da, kako kažu, neće imati nikakvih troškova te da će spor sigurno – dobiti.

Iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića saopšteno je da im je Osnovno državno tužilaštvo dostavilo spise iz tog predmeta, te naglasili da je postupak trenutno u fazi izviđaja.

Prevareni građani kao glavne krivce izdvajaju advokata Nikolu Bulatovića, kojeg, kako tvrde, nikada nisu ni videli, a samim tim ni znali da ih zastupa u nekom sporu, i tadašnjeg poslanika Socijalističke narodne partije SNP Nevena Gošovića, koji je priznao da je angažovao Bulatovića. Gošović, međutim, tvrdi da nikada nije nikome garantovao da će spor biti dobijen, te da se radi o podmetanjima sa “političkom” pozadinom.

Većinu predmetnih spisa Tužilašvu je predala Socijalistička narodna partija kako bi dokazala da oni nikada nisu pokrenuli pomenuti spor, već da su pojedinci koji više nisu u partiji direktno učestvovali i mimo znanja vrha partije sve organizovali.

Kako se sumnja, neko je mimo znanja velikog broja građana, krivotvoreći njihove potpise, pokrenuo tužbu protiv Elektroprivrede Crne Gore kako bi im se vratio novac kojim su plaćani gubici na mreži. Tužba je pokrenuta 2011. godine, a presuda je donesena u decembru 2013. Nedavno, javna izvršiteljka Maja Ajković iz Nikšića je poslala pozive za naplatu troškova, što je šokiralo većinu građana od kojih veliki broj tvrdi da nisu potpisali punomoćje advokatu Bulatoviću, kao i da ga lično nikada nisu videli.

TROŠKOVI POSTUPKA

Presudom Osnovnog suda u Nikšiću troškovi postupka koje građani moraju EPCG da plate iznose 71.830 evra, kao i da izmire troškove izvršnog postupka od 27.900 evra.

Sličan spor protiv Elektroprivrede vodio je, u ime građana, Pokret za promene, ali je ova partija izmirila sve troškove na ime troškova sudskog spora koji su izgubili.