Erdogan: Moskva podržava džihadiste

Erdogan: Moskva podržava džihadiste

Predsednik Turske Tajip Erdogan negirao je optužbe Rusije da Ankara kupuje gas i naftu od Islamske države i optužio sirijskog predsednika Bašara Asada i one koji ga podržavaju, među kojima je i Moskva, da su izvor finansijske i vojne moći džihadista.

“Ukoliko tražite izvor naoružanja i finansijske moći Islamske države, prvo mesto gde treba da pogledate je Asadov režim i zemlje koje sarađuju sa njim”, rekao je turski predsednik.

Erdogan se osvrnuo i na zahtev ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da u znak odmazde za obaranje ruskog aviona vlada te zemlje pripremi mere koje bi mogle da obuhvate i zamrzavanje pojedinih zajedničkih investicionih projekata sa Turskom i restrikcije na uvoz hrane iz te države. On je odbacio, kako je rekao, emotivne i neadekvatne predloge da će projekti između te zemlje i Rusije biti otkazani.

“Mi smo strateški partneri? Zajednički projekti mogu biti zaustavljeni, veze mogu biti prekinute? Jesu li takvi pristupi odgovarajući za političare?”, upitao je Erdogn obraćajući se lokalnim zvaničnicima u Ankari.

Prema njegovim rečima, ruski i turski političari i vojnici moraju da razgovaraju o tome gde su pričinjene greške, a onda da se usredsrede na njihovo prevazilaženje s obe strane.

“Ukoliko umesto toga budemo davali tako emotivne izjave, to ne bi bilo u redu”, dodao je Erdogan.

Turski predsednik je istakao da je ruski avion oboren u utorak kao “automatski odgovor” na kršenje turskog vazdušnog prostora u skladu sa instrukcijama datim vojsci te zemlje koje su, kako je rekao, poseban problem u neslaganju sa Rusijom zbog sirijske politike. Erdogan je istakao da će Ankara nastaviti da podržava “moderne pobunjenike” u Siriji i turske vojnike koji se bore protiv Asada.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s