Iz Crne Gore se ove godine odlilo 75,2 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija SDI u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 601,6 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 75,2 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke CBCG.

Investicije su u odnosu na isti prošlogodišnji period zabilježile značajan rast, dok je ukupan odliv smanjen 17 odsto.

Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 19,8 miliona eura, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 55,4 miliona eura.

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih devet mjeseci iznosile su 526,4 miliona eura, što je 101,6 odsto više nego u uporednom periodu, navedeno je u novom Biltenu CBCG.

“Povećanje neto priliva je većim dijelom rezultat značajnog rasta priliva po osnovu ulaganja u domaće kompanije i banke, kao i manjeg povlačenja stranih investicija u poređenju sa istim periodom prošle godine”, saopšteno je iz CBCG.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 410,7 miliona eura, što čini 68,3 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 108,9 miliona eura, a u preduzeća i banke 301,9 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 185,4 miliona eura ili 30,8 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 5,5 miliona eura.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s