POSTOJE ozbiljne indicije da je u masakru u Parizu, u kojem je ubijeno 130 ljudi, pored eksploziva korišćeno i oružje Jugoslovenske narodne armije (JNA) – . Reč je o puškama “M70”, proizvedenim u “Zastavi” iz Kragujevca. U toku je razmena informacija Srbije sa francuskim istražnim organima, ali i sa nemačkim, gde je pre nekoliko dana razbijen ilegalni kanal šverca oružja. Njime su, kako se sumnja, sa Balkana do Pariza stigli i automati za teroriste.

Naime, prošlog ponedeljka je kod Saše V., koji je uhapšen u Magštatu, na jugu Nemačke, pronađeno ilegalno oružje jugoslovenske i kineske proizvodnje. Postoji sumnja da je reč o “dugim cevima” koje su ukradene u nekoj od kasarni, najverovatnije, u Crnoj Gori. Srpska, francuska i crnogorska policija razmenjuju informacije kako bi otkrili da li je Saša V. sarađivao sa teroristima u Parizu i postoji li ikakva veza sa Vladanom Vučelićem (51) iz Podgorice u čijem automobilu je nemačka policija 5. novembra pronašla kalašnjikove, eksploziv i ručne bombe… Sumnja se da je i ovo oružje pripadalo JNA.

BALKAN POSTAO “MEKA” ZA NAORUŽANjE
NA prostoru Jugoslavije ostao je veliki broj komada oružja u ileglanom posedu. Neke cevi ukradene su iz kasarni i gubi im se svaki trag. Balkan je postao “meka” za nabavku svake vrste naoružanja. To znaju i trgovci i legalnog i ilegalnog oružja. Najveći izbor oružja na crno, prema nekim procenama je u Bosni i Hercegovini. Tu ga nabavljaju i teroristi, a trase krijumčarskih kanala idu preko Crne Gore, Srbije, Hrvatske, pa na Zapad ili Bliski istok.

Pretpostavlja se da je Saša V., koji vuče poreklo iz Crne Gore, prodao četiri kalašnjikova “grupi Arapa iz Pariza”, neposredno uoči terorističkog napada u francuskoj prestonici. Ovaj trgovac oružjem iz Baden-Virtemberga, savezne države u Nemačkoj, 7. novembra prodao je dve jurišne puške tipa “AK-47” kineske proizvodnje i dve automatske puške tipa “zastava M70” proizvedene u bivšoj Jugoslaviji.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, serijski brojevi oružja potvrdili su da je pripadalo Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

– JNA nije nikada imala kalašnjikove kineske proizvodnje, ali su oni u naše krajeve stigle iz albanskih kasarni – navodi izvor “Novosti”. – Kada su tamo opljačkane kasarne, hiljade ovih automata je krajem devedesetih stiglo na Kosmet, a potom i u druge zemlje Balkana, pa i u Srbiju, Crnu Goru… Sumnjamo da su i ove puške istim švercerskim rutama prebacivane u Zapadnu Evropu, pa su tako završavale i u rukama terorista.

Ostaci oružja koji su pronađeni na mestu masakra još se veštače, a rezultati će sa sigurnošću pokazati da li je ono sa prostora prostora bivše Jugoslavije.

Inače, Saša V. je mesecima bio na oku nemačkih istražnih organa. U toku pretresa policija je otkrila 16 komada vatrenog oružja. Sumnju na nelegalne poslove bacile su i poruke iz njegovog telefona. U njemu su pronađena četiri mejla u kojima stoje detalji dogovora o prodaji četiri kalašnjikova kupcima u Parizu.

On je od 14. avgusta do 18. novembra imao najmanje osam sumnjivih kontakata, u kojima je bilo reči o trgovini oružjem. Neka od oružja je i sam pravio, tako što je startne pištolje pretvarao u ubojite cevi. Tužilac iz Štutgarta u petak nije hteo da iznosi detalje, već je samo potvrdio da je ove nedelje uhapšen jedan mladić iz Magštata, osumnjičen da je prodavao oružje na razvijenom crnom tržištu putem interneta. Nije mogao direktno da kaže da li je i kako povezan sa teroristima iz Pariza.

Još jedno hapšenje koje je u prvi mah skrenulo pažnju na Balkan dogodilo se 5. novembra u Bavarskoj. Tokom rutinske kontrole, u automobilu Vladana Vučelića iz Pipera nemačka policija je pronašla revolver, dva kalašnjikova, dve ručne bombe, osigurače, detonatore i dvesta grama eksploziva. Na navigacionom sistemu u autu kao krajnja destinacija bio je naznačen javni parking u Parizu, a kod Vučelića se nalazilo i nekoliko francuskih telefonskih kartica i nekoliko adresa u Parizu.