ISTRAŽIVANJE Milov DPS nedodirljiv

Demokratsku partiju socijalista podržava 41,7 odsto građana, dok je Demokratski front sa 11,5 odsto podrške najjači opozicioni subjekat, pokazalo je najnovije istraživanje. Za ulazak Crne Gore u NATO većina ispitanika, ali i protiv Amfilohijevog bavljenja politikom.

Istraživanje

Istraživanje agencije Damar je rađeno u periodu od 14. do 19. novembra na uzorku od 1.015 ispitanika, a prema rezultatima Demokratsku partiju socijalista podržava 41,7 odsto građana, dok je Demokratski front sa 11,5 odsto podrške najjači opozicioni subjekt rame uz rame sa Lekićevim DEMOS-om kojeg podržava 11,4 odsto građana.

AMFILOHIJE I POLITIKA

Prema istraživanju, čak 62 odsto ispitanika ne podržava učešće mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija u političkom životu. Njih 25,9 odsto je odgovorilo da ne može da proceni, dok je svega 12 odsto kazalo da podržava Amfilohijevo mešanje u političke stvari.

 

Prema istraživanju, u koje je “Pobjeda” imala uvid, Demokratska Crna Gora ima podršku od 7,4 odsto ispitanika, a SNP 6,4 odsto.

Slede Bošnjačka stranka sa 4,5 procenata, Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija URA i Socijaldemokratska partija SDP sa po četiri odsto i Pozitivna Crna Gora sa tri odsto. Ispod cenzusa ostale su Socijaldemokrate sa 2,4 odsto podrške.

Rejting Demokratskog fronta porastao je u odnosu na prethodna istraživanja javnog mnjenja u kojima je Lekićev DEMOS zauzimao poziciju najjačeg opozicionog subjekta. Konstantan rast podrške Front beleži od kako je krenuo u proteste, koji su, kako su prethodna istraživanja pokazala, zaslužni za veću podršku tom opozicionom savezu, ali i vladajućoj DPS.

Javna ličnost sa najboljom prosjčnom ocenom je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović (3,08). Na drugom mestu je premijer Milo Đukanović sa ocjenom 3.

Najbolje rangirani opozicioni političar je lider Demokrata Aleksa Bečić (2,93), a odmah iza njega je predsednik DEMOS-a Miodrag Lekić sa (2,86).

Na četvrtom mestu našao se mitropolit SPC Amfilohije (2,79), a na petom potpredsjednik URA Dritan Abazović (2,68).

PROTESTI

Najveći broj ispitanika, njih 32,5 odsto, smatra da protesti DF-a nisu bili mirni i demokratski. S druge strane, njih 19 odsto kazalo je da se „u potpunosti slaže” da su protesti bili mirni, a sa tim se „delimično slaže” 15 odsto.

Čak 25 odsto ispitanika je kazalo da „niti se slaže, niti ne slaže“, dok njih 7,6 kaže da se „delimično ne slaže“ sa tim da su protesti bili mirni.

Na pitanje koji metod političke borbe opozicije smatraju najefikasnijim, najviše ispitanika je odgovorilo da je to učešće na izborima njih 41,3 odsto. Da ne zna odgovorilo je 23,9 ispitanika, dok 13,9 odsto smatra da je najbolji metod političke borbe građanski protest. Slede bojkot parlamenta sa 7,6 odsto, učešće na okruglim stolovima 5,7 odsto, nešto drugo 4,6 odsto i pres konferencije 2,9 odsto.

VEĆINA ZA NATO

Većina ispitanika, njih 47 odsto, smatra da Crna Gora treba da uđe u NATO. Učlanjenje u Alijansu na podržava 38,2 odsto, dok 14,8 odsto nema određeno mišljenje.

Na pitanje da li bi na eventualnom referendumu glasali za učlanjenje u NATO, ako bi to bio uslov ulaska Crne Gore u Evropsku uniju, 49,2 odsto ispitanika je odgovorilo da, 36,1 odsto je kazalo ne, dok 14,7 odsto nema stav.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: