NATO sutra zove Crnu Goru – prst u oko Rusiji

NATO će napraviti novi veliki korak ka proširenju i dodatno podgrejati tenzije sa Rusijom, kada u sredu zvanično pozove Crnu Goru da se pridruži, piše Gardijan.

Foto: Getty Images

Britanski list ističe da je Moskva više puta ocenila da je proširenje Alijanse provokacija, kao i da zapadni zvaničnici veruju da je Kremlj zaslužan za antivladine proteste u Crnoj Gori “kako bi pokušali da skrenu zemlju sa puta ka NATO”.

“Ipak, crnogorski parlament je izglasao ulazak u NATO i vlasti u Podgorici su sprovele reforme oružanih snaga i ministarstva odbrane kako bi mogli olakšali pristupanje”, navodi Gardijan.

Očekuje se da 28 ministara NATO, koji danas otvaraju dvodnevni sastanak u Briselu, jednoglasno izdaju poziv Crnoj Gori.

Nakon toga, Crnoj Gori će biti potrebno između 12 i 18 meseci da završi proces ulaska u NATO i to 17 godina nakon što je zemlju bombardovala Alijansa, dok je bila u sastavu SRJ.

“Crna Gora je prešla dalek put kako bi se pridružila evro-atlantskoj porodici. Slanje pozivnice biće istorijska odluka i to će biti signal naše kontinuirane posvećenosti zapadnom Balkanu”, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO.

Stoltenberg nije mogao da sa sigurnošću kaže da će pozivnica biti poslata u sredu, ali diplomatski izvori “Gardijana” iz Brisela navode da je odluka već doneta.

List podseća i da su Slovenija, Hrvatska i Albanija već punopravne članice NATO, kao i da Rusija često izražava protivljenje širenju Alijanse, naročito pristupanju članica bivšeg komunističkog bloka.

“Što se tiče širenja NATO, an to gledam kao na grešku, čak i na svojevrsnu provokaciju. U pitanju je neodgovorna politika koja podriva napore da se izgradi sistem jednake i ravnopravno podeljene bezbednosti u Evropi, nezavisno od toga da li je zemlja u tom bloku ili nije”, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nedavno.

Na pitanje o odluci ministara u narednih 48 sati, ambasador SAD pri NATO Daglas Lut je rekao: “Ovo nije nešto što je pripremano kao poruka za Rusiju. Ovde se uopšte ne radi o Rusiji”.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je juče da je “izvesno” da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO.

Vujanović je nakon učešća na samitu šefova država i vlada u Parizu, posvećenom klimatskim promenama, rekao da će dan kada Crna Gora dobije poziv od NATO biti “veliki dan za državu”.

“Mogu reći sa punom izvesnošću prognoze za našu pozivnicu u NATO”, rekao je on.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s