Sergej Železnjak: Ako Crna Gora uđe u NATO, uvešćemo joj ekonomske sankcije

Sergej Železnjak: Ako Crna Gora uđe u NATO, uvešćemo joj ekonomske sankcije

Potpredsednik ruske Državne Dume Sergej Železnjak rekao je da će ako Crna Gora uđe u NATO, Rusija biti prinuđena da joj uvede ekonomske sankcije.

U Crnoj Gori mora biti održan referendum o eventualnom ulasku u NATO, zaključeno je na okruglom stolu „Da li je u Crnoj Gori moguć politički dijalog“ održanom u Moskvi.

Ako Crna Gora odluči da uđe u Alijansu bez referenduma, Rusija će morati da joj uvede ekonomske sankcije.

Od sankcija će imati štete građani primorja i zimskih centara na severu Crne Gore, turističke agencije i hoteli.

Železnjak, koji je i visoki funkcioner vodeće partije „Jedinstvena Rusija“ izjavio je ovom prilikom da će Crna Gora imati više koristi od vojnog neutraliteta.

 

Železnjak je ocenio da su netačne tvrdnje da se ulaskom u NATO neće promeniti odnosi između Rusije i Crne Gore. U slučaju sankcija, štetu će snositi građani primorja i zimskih centara na severu Crne Gore, turističke agencije i hoteli.

 

Prema istraživanjima, 85 odsto stanovništva Crne Gore traži da se sprovede referendum o stupanju u Alijansu, a pravo Crne Gore na vanblokovski status u anketama podržava 64 odsto građana.

 

Ulazak u NATO ‘guraju’ određeni politički krugovi u Podgorici

 www.novosti.rs

Železnjak je nedavno u razgovoru sa međunarodnim koordinatorom crnogorskog pokreta „Ne u rat – ne u NATO“ Igorom Damjanovićem pozvao evropske kolege da se „razumno i suzdržano odnose prema pitanju širenja NATO-a uvlačenjem Crne Gore u taj blok“, prenosi Ruski ekspres.

Odluku o ulasku u NATO aktivno ’guraju‘ određeni politički krugovi u Podgorici.

„Takvim delovanjem oni diskredituju svoju zemlju, podrivaju njenu istorijsku, kulturnu i duhovnu tradiciju i vode opasnu politiku sukobljavanja interesa Rusije i evropskih partnera u balkanskom regionu“, naveo je Železnjak.

 

Interes 10 hiljada ruskih građana u Crnoj Gori

Direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju Viktor Kolbanovski kazao je da je neophodna konsolidacija organizacija u Rusiji kako bi se realizovali ruski javno-društveni projekti u Crnoj Gori.„Moramo da štitimo interese 10.000 naših građana u Crnoj Gori“, rekao je Kolbanovski.

Foto: Kotor, minyanville.com

„Moramo da se borimo za Crnu Goru, za naše sunarodnike, kao što smo se borili i u Ukrajini i drugim tačkama“, rekao je Lihačov.

Milan Knežević iz Socijalističke narodne partije Crne Gore uključio se Skajpom iz Podgorice i rekao da je značajno da Rusija podrži koncept vojne neutralnosti Crne Gore i da zajedno sa NATO bude garant te neutralnosti.

„Tražimo otvorenu podršku Rusije, kao što Đukanović ima direktnu podršku NATO. Prisustvo Rusije u Crnoj Gori je od izuzetnog značaja i za Rusiju i za Crnu Goru kada je reč o održavanju referenduma“, rekao je Knežević.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, takođe preko Skype-a, ocenio je da će izbegavanje održavanja referenduma imati „nepredviđene posledice“ jer će Crna Gora „ući u politički vrtlog koji će dovesti do ivice sukoba u zemlji“.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: