Alijansa nagradila mafijašku državicu

Poziv Crnoj Gori da pristupi NATO-u nemački magazin “Špigl” tumači kao borbu za uticaj na Zapadnom Balkanu i ocenjuje da je Alijansi “očigledno svejedno zbog manjka demokratskih standarda u ovoj državici”.

Zdravica Alijansi: Ranko Krivokapić (levo), Milo Đukanović i Filip Vujanović

U tekstu se Crna Gora opisuje kao “najmanja država bivše Jugoslavije, koja broji samo 600.000 stanovnika i armiju od 2.100 vojnika”.

Koga briga za demokratiju

Poziv NATO-a je geopolitička odluka jer Crna Gora podjednako nedovoljno ispunjava demokratske i državno-pravne kriterijume kao što je bio slučaj s Albanijom i Hrvatskom 2009. godine, prenosi “Špigl” reči predsednika Centra za demokratiju i ljudska prava Nenada Koprivice.

Autor objašnjava prilike u Crnoj Gori, koja je 2006. proglasila nezavisnost i u kojoj već četvrt veka vlada Milo Đukanović.

“Zbog toga što je manevrisao u postjugoslovenskim ratovima, zemlja važi za ostrvo stabilnosti na Zapadnom Balkanu, ali kritičari mu zameraju da zemlju vodi kao privatnu firmu i da vlada uz pomoć mafijaških metoda. Sigurno je da je Đukanović sve ključne političke i privredne pozicije zaposeo sa članovima porodice i prijateljima iz svoje partije”, konstatuje “Špigl”.

Zatim podseća da su italijanske vlasti vodile istragu protiv premijera zbog učešća u velikom biznisu s krijumčarenjem cigareta.

“Crnogorski novinari koji su o tome izveštavali, žive u opasnosti jer do danas postoji serija nerasvetljenih napada na one koji su otkrivali slučajeve korupcije i organizovanog kriminala, između ostalog, i slučaj ubistva Duška Jovanovića, bivšeg urednika dnevnika ‘Dan u maju 2004. godine”, podseća se u tekstu.

Naglašava se da je Đukanović ranije negovao bliske veze s Moskvom i da su bogati Rusi kupovali velike delove Jadranske obale. Navodi se i primer ruskog milijardera Olega Deripaske, koji je ostvario većinski udeo u aluminijumskom kombinatu KAP, najvećoj crnogorskoj firmi.

“U međuvremenu se Đukanović distancirao u odnosu na Moskvu jer ruski investitori, među njima i Deripaska, nisu ispunili svoja finansijska obećanja. Za Crnu Goru, koja je nužno upućena na spoljne finansijske resurse, NATO i EU ne samo da više obećavaju, nego su važne da bi preživela”, konstatuje “Špigl”.

Zbog toga su u julu 2012. počeli pregovori o pristupanju EU “što je bila nagrada za ulogu zemlje kao faktora stabilnosti u regionu”. Dalje se navodi da je računica o demokratizaciji zemlje u tom okviru bila preuranjena jer se još uvek registruju mnoge manjkavosti u pravnim reformama.

Polovina građana protiv Alijanse

Ulični protesti tokom proteklih meseci su pokazali duboku podeljenost crnogorskog društva, primećuje “Špigl”:
– Skoro polovina stanovništva je protiv NATO-a, a skepsa prema EU je široko rasprostranjena. Analitičari u zemlji smatraju da će pozivnica NATO-a Đukanovića još više ojačati, jer to može “prodati kao svoj veliki uspeh”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s