“Obnovljen fokus NATO na Balkan”

Potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda ocenio je da pozivnica za članstvo Crne Gore u NATO svedoči o obnovljenom fokusu te alijanse na Balkan.

Foto: Beta/AP

Na samitu NATO 2012. u Čikagu tadašnja američka državna sekretarka Hilari Klinton je rekla da veruje da bi to trebalo da bude poslednji samit koji nije samit proširenja, podseća Vejvoda u tekstu objavljenom na sajtu Nemačkog Maršalovog fonda.

Za nju je, kako dodaje Vejvoda, odmah usledilo razočaranje, jer je već naredni samit NATO u Kardifu prošao bez novih članova, a sada prvi put posle sedam godina pozvana je u članstvo nova zemlja, Crna Gora

Prema njegovim rečima, NATO je objavio “politiku otvorenih vrata” na osnovu člana 10 pozivom upućenim Crnoj Gori, što je značajan momenat u ostvarivanju bezbednosti i stabilnosti na Balkanu i šire u Evropi dok je suočena sa brojnim izazovima.

Nedavno je došlo do obnovljenog fokusa na Balkan i to iz dobrih razloga, dodaje srpski diplomata.

“Cilj celovite, slobodne i mirne Evrope još nije postignut, a s obzirom na simultane krize u Ukrajini i u vezi sa migrantima od ključnog je značaja da se proces evroatlantskih integracija poslednjeg neintegrisanog geografskog dela Evrope – zapadnog Balkana – nastavi”, smatra potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda.

“Sve zemlje regiona teže da se priključe EU i NATO (osim Srbije kada je reč o NATO) i sve su u različitim fazama procesa pristupanja. Te procese treba ubrzati, ali istovremeno osigurati da zemlje ispune sve tražene uslove. Dovedeni su u pitanje kredibilitet NATO i EU, ali i bezbednost Evrope zbog pretnje terorizma i porasta populizma koji ugrožavaju demokratski liberalni poredak naših društava. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg više puta je nedavno posetio Balkan, demonstrirajući ovaj obnovljeni fokus i pokazujući značaj koji NATO pridaje bezbednosti”, piše Vejvoda.

On dodaje da su zato ovaj obnovljeni fokus pažnje, najpre EU prema zapadnom Balkanu kroz Berlinski proces, angažovanje nemačke kancelarke Angele Merkel prošle godine sa ciljem procesa proširenja i sada obnovljeni američki naglasak na region ključni za stabilnost same Evrope i trebalo bi ih slediti još snažnije.

“Zbog sveta toga odnos EU-NATO treba da bude ojačan i proširen i u budućnosti”, navodi Vejvoda.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s