U Crnoj Gori na pomolu formiranje anti-NATO saveza

Crnogorska opoziciona Demokratska narodna partija (DNP) najavila je formiranje anti-NATO koalicije, kao odgovor na odluku Ministarskog saveta Alijanse da uputi poziv Crnoj Gori za članstvo.

Krajnji cilj akcionog plana o formiranju anti-NATO koalicije je vojna neutralnost Crne Gore, koju bi, osim Rusije, garantovala i Alijansa, pišu podgorički mediji.

Akcioni plan već je dogovoren na sednici podgoričkog odbora DNP-a i uskoro će biti ponuđen svim zainteresovanim stranama.

Prema akcionom planu, u savez protiv NATO-a biće pozvane Nova srpska demokratija, Socijalistička narodna partija, Demos, Demokratska Crna Gora, te nevladine organizacije.

Formiranje anti-NATO koalicije najavljeno je još na sastanku lidera dijela opozicije sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem početkom septembra, a podržano je na sastanku predsednika DNP-a Milana Kneževića sa predstavnicima Dume i ruske izvršne vlasti, koji je održan u Moskvi 26. novembra.

Predstavnici ruske Dume preneli su Kneževiću da će uraditi sve da Crna Gora u slučaju dobijanja pozivnice “tako lako ne postane 29. članica NATO”.

Ruski zvaničnici su ukazali u razgovoru sa Kneževićem da je geostrateški i geopolitički plan Rusije da se spreči da Crna Gora, kao poslednje parče mediteranske obale, uđe u NATO savez.

Poseban razlog za to je činjenica da je Rusija nakon crnogorske nezavisnosti punih deset godina investirala u Crnu Goru.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: