Vujanović: Pozivnica NATO obezbedila večnost 21. maja

Pozivnicom za članstvo u NATO Crna Gora je obezbedila večnost 21. maja 2006, kazao je predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

– Da smo 1918. imali saveznike kao što je danas NATO, Crna Gora tada ne bi izgubila, već opstala – rekao je Vujanović za RTCG.
Ulazak u NATO je, po njegovom mišljenju, istovremeno i uslov za ulazak u EU.

– Ovo je puna potvrda vrednosti i trajnosti i večnosti 21. maja. Mi smo na ovaj način za sve buduće generacije zauvek definisali poziciju Crne Gore kao samostalne, obezbedili njen suverenitet i teritorijalni integritet, obezbedili njene granice, svako osporavanje granica učinili besmislenim – kazao je on.
Upitan šta za držžavnu politiku Crne Gore i za građane znači upućivanje pozivnice, Vujanović je kazao da je to, najpre, priznanje Crnoj Gori da je bila u stanju da, nakon nezavisnosti, za devet godina dostigne standarde NATO.
– Znači mogućnost da se u bezbednosnom smislu u jednoj vojno političkoj alijansi garantuje suverenitet, teritorijalni integritet granica Crne Gore. Vi znate da smo mi 1918. izgubili svoju nezavisnost, izgubila se Kraljevina Crna Gora, zato što se izgubilo savezništvo onih koji su bili očekivani prijatelji – ocenio je Vujanović.
U datumu pozivnice, dodao je, ima simbolike.
– Kraljevina Crne Gora imala je saveznike, a da se kroz to saveznišštvo branila ona bi opstala. Očigledno iz unutraššnjih razloga odnosa sa Srbijom, stvaranjem Jugoslavije i zbog odsustva zašštite Kraljevine Crne Gore, ona se izgubila – smatra predsednik.
Vujanović je uveren da je, od juče, Crna Gora i formalno postala deo zapadnog sistema vrednosti.
– Mi smo pokazali da pripadanjem NATO-u pripadamo zapadnoj sferi vrednosti i demokratije, politike, ekonomije, i sveukupnih vrednosti. Podsetiću, u EU od 10 građana, devet je u NATO-u. EU je u suštini, sem onih zemalja koje nisu u NATO-u, u svemu u toj vojnopolitičkoj alijansi uz SAD, Tursku i Kanadu. To je, ustvari, EU koja je uz savez držžava formirala i vojnopolitički savez – rekao je on za RTCG.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: