Tek poslednjih nekoliko godina ženama u američkoj vojsci može da se dodeli funkcija zapovednika NATO razarača, a ima ih samo nekoliko. Do 1995. godine nisu mogle biti ni članice posade borbenih brodova, već samo onih koji plove kao pratnja, podrška razaraču. Od pre godinu, žene mogu biti i u posadama podmornica, ali samo onim najvećim – rekla je novinarima Alisa Embrouz, pod čijom komandom je razarač “Grejvli”, prvi NATO brod koji je uplovio u luku Bar od dana kad je Crna Gora dobila pozivnicu za ulazak u ovu vojnu alijansu.

Prvog dana boravka u luci Bar, u nedelju, posada broda u saradnji sa Ambasadom SAD organizovala je prijem za novinare kojima su prezentovane karakteristike razarača. Ulazak, pored akreditacije, podrazumeva i proveru identiteta novinara. Za razliku od ranijih poseta vojnim brodovima na kojima se govorilo isključivo o svojstvima, opremi, sastavu posade i sadržaju broda, ova je, po mišljenju novinara, imala “topliju” notu. Gosti su počašćeni kolačićima i kafom, što je ipak svojstveno ženskoj dobrodošlici.

– Moja karijera i posao ne razlikuju se od karijera mojih muških kolega. Do sada sam bila na šest brodova, a “Graveli” je prvi na kojem sam zapovednik – kazala je Alisa Embrouz. Ona je dodala da njena karijera u mornarici traje 20 godina. Završila je čuveni Karnegi Melon univerzitet stipendijom Mornarice, a potom se aktivirala.

Žena vojnik, zapovednik i majka troje dece, od kojih najstarije ima sedam godina, šarmantno i sa ponosom dodaje da je među retkim ženama koje su komandanti brodova u američkoj mornarici.

– Polovina oficira američke mornarice studira pomorsku akademiju, a polovina prolazi kroz treninge za rezervne oficire. Ja sam regrutovana kao oficir rezervne vojne škole – kazala je Embrouz.

Američki razarač je u svakom trenutku dom za više od 300 oficira i mornara. Brod liči na pravi mali grad. Nudi hranu za posadu, bankarske usluge, automate za novac, perionicu rublja, poštanske usluge, frizerski salon, dva fitnes centra, biblioteku i šoping prostor, pritom raspolažući s više od 10.000 rezervnih delova. Brod je dobio ime po viceadmiralu Mornarice SAD Samjuelu L. Grejvliju i 57. je razarač u svojoj klasi. “USS Grejvli” je usidren u Norfoku, Virdžinija.

– U Crnoj Gori ćemo boraviti nekoliko dana tokom kojih ćemo sa kolegama iz Mornarice Crne Gore imati vežbe kontrole oštećenja, bording timova obe strane, a posetićemo i crnogorski mornarički operativni centar. Od posade “Džejson Danama” (koji je letos bio u luci Bar) čuli smo samo lepe reči o gostoprimstvu u Baru – rekla je Alisa Embrouz. Zapovedniku broda i oficirima gostoprimstvo je u ponedeljak na prijemu upriličio i predsednik opštine Bar dr Zoran Srzentić.

MLADI PILOTI

Boravak na vojnom brodu podrazumeva obilazak plovila uz tipičnu vojničku priču. Američki razarač sa navođenim projektilima poseduje i dva helikoptera, što znači da ima mogućnost napada i iz vazduha i sa mora. Piloti brodskih helikoptera, koji su osposobljeni za pretrage i spasavanja su mladi ljudi od 24 do 30 godina, među kojima je i dvadesetosmogodišnji Devin Splat.

Sa predstavnicima Mornarice VCG imaćemo nekoliko zajedničkih treninga i aktivnosti. Naši bording timovi razmeniće iskustva, a prezentiraćemo i našu vojnu taktiku,kazala je komandant broda Alisa Embrouz.