Crna Gora: Majkama i do 330 evra

Pravo na doživotne mesečne naknade moglo bi da ostvari oko 10.000 žena, od kojih je najveći broj, oko 7.000 koje su preko 15 godina bile nezaposlene na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Ministarka rada Zorica Kovačević je saopštila da će zainteresovani korisnici u utorak ili sredu moći da pođu u Centar za socijalni rad i informišu se o prijavljivanju, prenose Novosti.rs. Pravo na doživotnu mesečnu naknadu od 330 evra imaju majke koje su rodile troje dece, odnosno četvoro i više, a koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža. Majke sa troje i više dece, koje su na Birou bile 15 i više godina primaće 193 evra.

Roditelji, odnosno negovatelji deteta, koje je korisnik lične invalidnine, primaće 193 evra mesečno, a deca zadržavaju pravo na ličnu invalidninu.
Oni koji neguju i brinu o dvoje ili više mališana sa smetnjama u razvoju, od kojih je najmanje jedno korisnik lične invalidnine, imaju naknadu 193 evra za svako dete.

Prva isplata doživotnih mesečnih naknada biće 20. februara, a iz budžeta za 2016. u tu svrhu namenjeno je 15 miliona evra.

Kovačevićeva je ponovila da žene koje ispunjavaju uslov moraju da se odluče između naknade i plate, odnosno penzije i naknade. Direktor Direktorata za socijalno staranje i dečju zaštitu Goran Kuševija objasnio je da penzionerke, koje ispunjavaju navedene uslove, mogu da suspenduju penziju kod Fonda PIO, kako bi mogle da se prijave za doživotne mesečne naknade.

Kovačevićeva je rekla da će korisnici imati zdravstveno i socijalno osiguranje, ali neće moći da podižu kredite i kupuju na rate, jer mesečne naknade ne mogu biti sredstvo naplate. Usvojena deca računaju se kao rođena, i majke koje brinu o njima mogu se prijaviti za mesečnu naknadu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s