U noći između nedelje i ponedeljka planula je zastava NATO, koju su vlasti Cetinja postavile umesto krstaš barjaka, pošto je Crna Gora dobila pozivnicu za učlanjenje u ovaj vojni savez, 3. decembra.

Fotografija zapaljene zastave pojavila se na društvenim mrežama iza ponoći i odmah je podeljena stotine puta između korisnika, i isprovocirala je hiljade komentara, kojima je mahom pružena podrška ovom činu, mada je bilo i drugačijih mišljenja.

“Ruke vam se pozlatile. Tako je, Obilići! Lijepo li je viđeti đe gori”… samo su neki od mnogih komentara.

Novinar Marko Milačić je na svom fejsbuk-profilu priznao da je bio deo ekipe koja je zapalila zastavu Alijanse. Podelio je i video-zapis sa ove “akcije”. Milačić je, inače, čelnik crnogorskog Pokreta za neutralnost.

– Pošto su u neviđenoj demonstraciji ulizištva i gaženja po tradiciji države, vlasti crnogorske prestonice, povodom dobijanja pozivnice za NATO, skinuli krstaš barjak i stavili zastavu Alijanse, slobodni građani su uzeli stvar u svoje ruke – kaže Milačić za “Novosti”. – Bilo je lepo disati slobodu na Cetinju i biti deo ekipe koja je poručila da NATO nije, niti će ikada biti, dobrodošao u Crnu Goru.

URUČEN POZIV
MARKU Milačiću uručen je poziv da se u utorak javi u prostorije Uprave policije u Cetinju, kako bi dao izjavu u vezi sa paljenjem zastave NATO. Milačić je na svom fejsbuk-profilu priznao da je bio deo ekipe, koja je zapalila zastavu, i naglasio da je ponosan zbog toga.

Krstaš barjak je, ipak, vraćen na jarbol na ulazu u Cetinje, kraj zastava Crne Gore i Evropske unije. Milačić nam je izjavio da ga u ponedeljak, niko iz državnih organa nije kontaktirao povodom priznanja da je učestovovao u paljenju zastave.

– Ja sam tu, kao i uvek. Reakcije crnogorskih građana na fotografiju i video NATO zastave u plamenu, pokazuju da je ogromna većina protiv ulaska Crne Goru u Alijansu, i da je kampanja režima bez rezultata, a da su navodne ankete po kojima je porasla podrška učlanjenju nameštene, što smo i “crno na belo” dokazali u aferi “Depeša”, koju je obelodanio Pokret za neutralnost – poručuje Milačić.

Uprava grada Cetinja osudila je spaljivanje zastave Alijanse.

– Cetinje, kao simbol crnogorske nezavisnosti i državnosti, vekovima baštini tekovine mira i slobode, zbog čega ovo predstavlja apsolutno neprimeren akt. Svakako, uprkos ovom vandalskom činu pojedinaca, lokalna uprava će nastaviti sa podrškom politici zasnovanoj na temeljnim vrednostima mira i slobode, a koja se manifestuje kroz strateške spoljnopolitičke prioritete prestonice – navodi se u saopštenju.

Rukovodstvo Cetinja sada očekuje da će nadležni državni organi u najkraćem roku identifikovati i sankcionisati počinioce.