Crna Gora: 38.477 unci zlata biće od 2017. u posedu države

Crna Gora: 38.477 unci zlata biće od 2017. u posedu države

Crnogorske zlatne rezerve od 38.477 unci, koje su založene za kredit u Švajcarskoj, oslobađaju se 11. aprila 2017. godine, rečeno je iz crnogorskog Ministarstva finansija za podgoričku Pobjedu.

Prema sadašnjem kretanju cena zlata, koje su već tri sedmice u padu, unca je u ponedeljak vredela 1.088 dolara, što znači da su crnogorske rezerve zlata tog dana iznosile 42 miliona dolara, odnosno 45,2 miliona evra, piše Pobjeda.

Zlato se nalazi u švajcarskoj „Credit Suisse“ banci kao zaloga za zajam od 150 miliona evra.

Pitanje zlatne rezerve ponovo je aktuelizovano ovih dana povodom obračuna učešća crnogorskog javnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP).

Zlato je uračunato u državne rezerve i za toliko je oboren procenat javnog duga a u Ministarstvu finansija kažu da tu nema ništa sporno, navodi se u tekstu.

„Poslednja rata kredita prema „Credit Suisse“, u iznosu od 30 miliona evra, za koji kao kolateral služi zlato, biće otplaćena 11. aprila 2017. godine“, pojasnili su iz Ministarstva.

Nakon što bude otplaćen ovaj aranžman, zlato će biti vraćeno u posed države Crne Gore.

Da li će zlato, nakog okončanja trenutnog aranžmana, negde biti deponovano, ili može poslužiti kao sredstvo obezbeđenja za novu transakciju, u ovom trenutku ne može biti precizirano. Na koji način će dalje biti raspolagano zlatom zavisiće od trenutne situacije na tržištu, da li će postojati potreba države da ga iskoristi kao zalogu ili će biti držano kao depozit, odrediće politika države, u skladu sa finansijskim i ekonomskim prilikama u tom trenutku„, kazali su iz Ministarstva.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s