“Amnesti internešnal”: Saudijska Arabija uništila na stotine jemenskih škola

Saudijska Arabija je namerno uništila na stotine škola u Jemenu tokom poslednjih meseci u bombardovanju koalicije koju predvodi, saopštila je organizacija organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel.

Prema podacima AI, posle saudijskog bombardovanja više od hiljadu škola je nepogodno za korišćenje, a 254 obrazovne ustanove su u potpunosti uništene, prenosi Sputnjik.

Prema navodima AI, više od 6.600 dece lišeno je mogućnosti da dobije obrazovanje.

„- U novembru sam posetila mesta bombardovanja. Na nekima od njih smo bili nekoliko dana nakon udara. Nikakvih kasarni niti skladišta oružja pored obrazovnih ustanova nije bilo. Najbliži vojni ciljevi nalazili su se najmanje nekoliko kilometara od škola. U slučajevima koje smo zabeležili, tokom bombardovanja, pet civilnih zgrada bilo je ubijenih i najmanje 14 ranjenih, uključujući četvoro dece – rekla je jedan od autora izveštaja, Lama Fakih.

Ona je istakla da zbog saudijskog bombardovanja, hiljade školaraca više nemaju gde da se obrazuju.

– Zatražili smo od vlasti Saudijske Arabije da objasne šta se desilo, ali odgovor nismo dobili“ – rekla je Fakihova.

Najmanje 44 osobe su poginule u vazdušnim udarima koalicije koju predvodi Saudijska Arabija kao i borbama pobunjenika i snaga lojalnih vladi u Jemenu uoči mogućeg primirja, saopštili su danas vojni i bolnički izvori.

Vojna intervencija koalicije koju predvodi Saudijska Arabija u martu nije uspela da potisne pobunjenike iz redova šiitskog plemena Huti, koji i dalje drže pod kontrolom jemensku prestonicu Sanu, dok jemenska vlada u egzilu i dalje funkcioniše iz Adena.

Provladine snage, uz podršku koalicije predvodjene Saudijcima, proterale su Hute, šiitske pobunjenike iz Adena početkom ove godine.

Huti, koje podržava Iran, na meti su koalicije od marta, od kada je poginulo vise od 5.800 ljudi u Jemenu, od čega su polovina civili, navode UN.

U međuvremenu, lokalni ogranak Al Kaide koristi haos u Jemenu kako bi osvojio teritoriju na jugu i istoku zemlje i beleži rastuće prisustvo u Adenu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s