NATO istiskuje Rusiju s Balkana

“Ulaskom Crne Gore NATO će preuzeti primat na Balkanu. Od zemalja koje ostaju izvan Alijanse Srbija jedina ne želi da postane članica“, piše „Ekonomist“.

„Ekonomist“ je Srbiju nazvao vojno neutralnom

Kada je Crnoj Gori 2. decembra upućena pozivnica da postane 29. članica vojnog saveza, Moskva je reagovala ljutito, svesna da će time njen uticaj biti znatno oslabljen.

„Deceniju i po nakon završetka rata na Kosovu, Rusija i NATO nastavljaju da se bore za uticaj na zapadnom Balkanu. Iako je crnogorska vojska mala, njeno članstvo je značajno, jer NATO time, nakon Hrvatske i Albanije, zauzima i taj deo Jadranske obale. Sa ulaskom Crne Gore, ostaju još četiri zemlje koje nisu deo Alijanse. Makedoniju blokira spor sa Grčkom oko imena, a Bosnu unutrašnje podele. Zvanično, Kosovo nema vojsku, ali tamo bezbednost od 1999. garantuju NATO trupe. Tako, zapravo, preostaje samo još Srbija, gde je Alijansa nepopularna zbog bombardovanja“, piše list.

“Ekonomist” ocenjuje da se Srbija predstavlja kao država na pola puta između Rusije i NATO, ali da je to daleko od istine:

„Srbija je u januaru potpisala IPAP, sporazum o najvišem stepenu saradnje sa NATO za zemlje koje nisu članice. Od 2006. njeni vojnici učestvuju u daleko većem broju vežbi sa članicama NATO nego sa Rusijom, a EU je dominantan trgovinski partner Srbije. Rusija i dalje uživa popularnost među Srbima i Crnogorcima, ali balkanske vlade će na polju bezbednosti uvek izabrati Zapad“, zaključuje „Ekonomist“.

Anja Filimonova, urednica Fonda strateške kulture iz Moskve, iznela je tezu da SAD i NATO, u nameri da potisnu Rusiju iz regiona, rade na “velikoj Albaniji”.

– Stanovništvo severa Kosova mora biti uklonjeno kako bi snage SAD i NATO stigle do Kopaonika, glavne visinske tačke u regionu, što će im omogućiti kontrolu ne samo Srbije nego i šireg područja – rekla je ona.

Podgoričani klicali Putinu

Na protestu koji je u subotu uveče održan u crnogorskoj prestonici, prisutni su klicali ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“. Takođe, imitirali su zvuk sirene za vazdušnu opasnost aludirajući na NATO bombardovanje Srbije 1999. godine.
Okupljanje više hiljada građana, koji su zahtevali da se o učlanjenju Crne Gore u NATO odlučuje na referendumu, završeno je bez incidenata. Protestu je prisustvovao i nekadašnji crnogorski predsednik
i premijer SRJ Momir Bulatović.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s