CRNA GORA OSTAJE BEZ ŠEFA DIPLOMATIJE? Lukašić napušta Mila Đukanovića

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić napustiće tu funkciju do kraja meseca!

Crna Gora zastava

Kako piše podgorička “Pobjeda”, pozivajući se na više izvora iz vladajuće koalicije, Lukšić je tu odluku već saopštio najbližim saradnicima, a svoju nameru o napuštanju vlade ranije i premijeru Milu Đukanoviću.

Istovremeno, nagoveštaj da će otići iz svoje fotelje Lukšić je indirektno nagovestio u intervjuu agenciji “Mina” početkom marta ove godine, kada je kazao da se neće kandidovati na partijske funkcije, iako je u tom periodu obavljao funkciju potpredsednika DPS-a. To je bilo protumačeno kao signal distanciranja od dešavanja u partiji kojoj pripada.

Iako se u političkim krugovima spekulisalo da Lukšić napušta vladu zbog prelaska na neku međunarodnu funkciju, izvori “Pobjede” tvrde da za sada još nema konkretnijih nagoveštaja o nekom takvom scenariju.

Kao potencijalne nove funkcije, izvori bliski Lukšiću, pominju funkcije u Svetskoj banci i Ujedinjenim nacijama, ali i u razvojnom programu koji je predviđen za bivše evropske premijere.

Kada se pogledaju rezultati, Lukšić će ostati upamćen kao šef diplomatije za čijeg je mandata Crna Gora ostvarila jedan od svojih najvećih strateških državnih ciljeva – pozivnicu za članstvo u NATO. Ta država je u periodu dok je on bio šef diplomatije otvorila i veliki broj poglavlja sa EU.

Činjenica je, ipak, da je glavnu rolu u međunarodnim odnosima Crne Gore odigrao prvi čovek DPS-a i premijer Milo Đukanović i čini se da i sam Lukšić zna da jeste bio deo tima, ali ne igrač bez koga se nije moglo, ocenjuje “Pobjeda”.
Istovremeno, nekadašnji potpredsjednik DPS-a imao je znatan broj oponenata unutar vlastite partije, jer su mu mnogi zamerali da pokušava „preko reda“ u partijski vrh da instalira kadrove koje je sam doveo.

U poslednjem javnom nastupu Lukšić se nije libio da saopšti stavove koji su ne samo drugačiji od zvanične pozicije DPS-a već i suprotstavljeni poziciji te stranke u partijskom dijalogu pred nove izbore. Pa je tako, gostujući u emisiji “„Živa istina”“, on rekao da, za razliku od vrha DPS-a, ne bi imao ništa protiv ideje formiranja tehničkog kabineta koji bi se bavio isključivo izbornom procedurom.

– DPS nema razloga da zazire od bilo kog rešenja koje može biti rezultat političkog dogovora. Ako je rezultat političkog dogovora formiranje neke vrste tehničkog kabineta, koji će preuzeti odgovornost samo u organizaciji izbora, DPS po mom mišljenju nema razloga da bježi ni od tog scenarija, jer po svim istraživanjima javnog mnjenja podrška stranci je između 40 i 45 odsto. To znači i nakon sprovođenja te vrste modaliteta pripreme i organizovanja izbora apsolutno je legitimno formirati vladu u kojoj sam siguran da će DPS biti ključni faktor“ – rekao je on.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s