POSLEDNjI predsednik državne zajednice Srbije i Crne Gore, ideolog i predsednik Političkog saveta vladajuće DPS Mila Đukanovića, Svetozar Marović, uhapšen je u četvrtak u zgradi “Vektre” u Podgorici. Privođenje je izvedeno po nalogu Specijalnog tužilaštva, a posle višesatnog saslušavanja, na kom je negirao krivicu, određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

– Marović je lišen slobode zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja podstrekivanjem, na organizovan način – saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva, iz kog nisu želeli da detaljnije komentarišu hapšenje čoveka koji je decenijama sa Đukanovićem, drmao crnogorskom političkom scenom, i bio neprikosnoveni vladar Budve, metropole crnogorskog turizma.

Kako “Novosti” saznaju, Marović se sumnjiči u tri predmeta – za gradnju i podelu stambenog i poslovnog prostora u TQ Plaza, gradnju platoa za muzičke spektakle na Jazu i transakcije sa građevinskim zemljištem na Prijevoru iznad Jaza, što je budžet opštine Budva koštalo više od 12 miliona evra. Međutim, kako stvari stoje, tužilaštvo se bavi još nekim njegovim poslovima, tako da će šteta koju je ova osumnjičena političko-kriminalna elita nanela opštini Budva biti daleko veća. Istražitelji, prema našim saznanjima, češljaju dokumentaciju u nekoliko projekata teških oko 300 miliona evra! Posle toga, dolaze na red poslovanja sportskih klubova, gde je Marović sa članovima porodice takođe imao udela…

– Moj branjenik je negirao navode optužnice, smatrao je da ono što je stavljeno u naredbi specijalnog tužioca nije dokazivo budući da su iskazi određenih lica u tom postupku sračunati isključivo kako bi oni izbegli krivično-pravnu odgovornost i na taj način opravdali svoju slobodu.

FAMILIJA IZA REŠETAKA
ZBOG raznih zloupotreba u zatvoru je osim Miloša, Svetozarov brat Dragan, strina Mirjana, a bile su hapšene i njegova kći Milena Marović Bogdanović, kao i Miloševa tašta…

Ovo je posle određivanja pritvora Maroviću izjavio njegov advokat Zdravko Begović. On i njegov klijent u petak bi trebalo da se sretnu sa istražnim sudijom Višeg suda u Podgorici, od koga Specijalno tužilaštvo zahteva određivanje istrage za Svetozara Marovića, temeljeći svoj zahtev posebno na izjavama četiri svedoka saradnika, koji teško optužuju “sivu eminenciju” Budve.

Svedoci saradnici, bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača i Mirko Latinović, vlasnik preduzeća “Trejdjunik”, svedočili su da je Marović bio “glavni kreator svih nezakonitosti u Budvi”, odnosno da je bio vođa organizovane kriminalne grupe koja je koristila opštinsku infrastrukturu da bi sticala moć i materijalno bogatstvo. Maroviće teško optužuju i Marko Vujović i bivši direktor AMD Budva Igor Trnski, kome je Miloš navodno pretio.

Marović sa suprugom, ćerkom i sinom

HAPŠENjE MAROVIĆA IZAZVALO POLITIČKI POTRES U CRNOJ GORI

Filip Vujanović, predsednik države: – predsednik države.

– Prvo što nadležni organi svoje odluke donose na temelju činjeničnog stanja i dokaza, a o kojima predsednik države ne treba da se izjašnjava. I drugo što to podrazumeva poštovanje pretpostavke nevinosti .

Aleksandar Damjanović,poslanik SNP:

– Treba samo da vidimo kakvi će biti učinci. Neka istraga ide svojim putem.

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene: – Hapšenje drugog čoveka DPS kao šefa organizovane kriminalne grupe osim krivično-pravnog aspekta ima i politički. Marović je kriminalne aktivnosti organizovao i sprovodio, zloupotrebljavajući svoj politički uticaj, kao drugi čovek vladajućeg DPS, pa se njegovo kriminalno delovanje ne može odvojiti od njegove političke funkcije, a time i krivično-pravne i političke odgovornosti Đukanovića i celokupne partije. Politički pritisci spolja, kao i dobijanje pozivnice za NATO, primorali su Mila Đukanovića da pusti niz vodu svoje saradnike.

Raško Konjević, Ministar unutrašnjih poslova: – Nemam pravo da komentarišem rad Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal. U ličnoj ravni žao mi je što se gospodin Marović našao u toj situaciji. Smatram i da svi treba da poštujemo pretpostavku nevinosti.

OD MILA I MOMIRA DO USPEŠNOG BIZNISMENA

SVETOZAR Marović, predsednik Političkog saveta DPS, godinama je bio “desna ruka” Mila Đukanovića, ali je u poslednje vreme i ekonomske i političke “vedrio i oblačio” Budvom. Na političku scenu izbacili su ga pre 27 godina talasi antibirokratske revolucije, gde je uz podršku Slobodana Miloševića, zajedno sa tadašnjim mladim komunistima Milom Đukanovićem i kasnije kumom Momirom Bulatovićem, počeo da gradi političku i državničku karijeru.

Kada je daleke 1992. godine formirana SRJ bio je jedan od kandidata za njenog predsednika, ali je umesto njega na državni presto seo Dobrica Ćosić. Njegova sintagma iz vremena devedesetih “rat za mir”, kada je opravdavao akcije JNA na ratištima bivše Jugoslavije i danas je glavno oruđe kritičarima njegovog političkog delovanja. Političku karijeru počeo da gradi kao predsednik Saveza socijalističke omladine CG. Po završetku Političke škole u Kumrovcu, počeo je njegov nagli uspon, a posle takozvane antibirokratske revolucije, postao je potpredsednik Predsedništva Crne Gore.

Posle raskola u zajedničkoj DPS i sa kumom Momirom Bulatovićem, Marović je odabrao da se prikloni Đukanovićevoj opciji.

Uz jačanje političke moći, Marović je stekao zavidno bogatstvo. Sa mesta potpredsednika Vlade Crne Gore povukao se u privatni biznis, “pomažući sinu Milošu”. Bio je akcionar Prve banke Crne Gore, čiji je većinski vlasnik brat premijera Đukanovića. U transakcijama ove banke zaradio je nekoliko miliona evra, pisali su mediji.