Van den Dol: Možete da prestignete Crnu Goru

Holandski ambasador Hendrik Gerit Kornelis van den Dol izjavio je da ne treba da postoji bojazan da će se zaustaviti proširenje EU.

Foto: Tanjug

Kako je rekao, Srbija bi, ako bude posvećena reformama, mogla brzo da postane punopravna članica.

“Ambasador sam i u Crnoj Gori koja je do sada otvorila 20 poglavlja, a sada će još dva. Međutim, implementacija reformi nedostaje, ako Srbija reši, ona može da prestigne Crnu Goru i da obe zemlje uđu istovremeno u EU”, rekao je Dol na konferenciji “Svet u 2016” časopisa Ekonomist.

Ocenio je da je Srbija napravila značajan korak napred otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja u pristupanju Evropskoj uniji, a da bi sledeća dva mogla da otvori u martu 2016. godine. “Holandija će od 1. januara preuzeti rotirajuće predsedavanje EU i mi ćemo aktivno da sarađujemo sa Srbijom i da već u martu narede godine otvorimo poglavlja 23 i 24, koja su suštinska i koja se odnose na reformu pravosuđa, policije, vladavinu prava”, rekao je Dol.

On je istakao da nije važan sam čin otvaranja poglavlja, već implementacija reformi koje su propisane pregovaračkom agendom. “Imali smo glasanje o budžetu i vidimo da je tužilaštvo dobilo 30 odsto manje sredstava i to me zabrinjava da li će Srbija zaista primeniti reforme”, rekao je Dol.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman izjavio je da postoji saglasnost da se pregovori sa EU završe potpisivanjem obavezujućeg dokumenta o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali da se u pregovaračkom okviru priznanje nezavisnosti Kosova ne pominje.

“Mi imamo zajednički pregovarački okvir koji podrazumeva da treba da postoji sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i tu se ne spominje priznanje”, rekao je Ditman.

Dodao je da je sporazum o normalizaciji odnosa deo tekućeg dijaloga koji se vodi u Briselu i da je pozitivno to što je Vlada Srbije “nekoliko puta rekla da je posvećena vođenju dijaloga”.

Šef odeljenja za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat naglasio je da je pred Srbijom puno posla i da će biti veoma zahtevna poglavlja o vladavini prava ali i zaštiti životne sredine. Prema njegovim rečima, ako Srbija bude posvećena reformama trebaće joj manje od osam godina da postane punopravna članica, koliko je trebalo Hrvatskoj.

Ambasador OEBS-a Peter Burkhard upozorio je da će biti teško reformisati postojeće institucije, posebno pravosuđe i policiju, ali je poručio da se to mora učiniti zbog boljeg života građana.

“Neophodan je izlazak politike iz privrede, iz policije, pravosuđa, a to će zahtevati i promene Ustava”, rekao je Burkhard na skupu britanskog Ekonomista “Svet u 2016”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s