SAD: Crna Gora i Kosovo nemaju problem sa granicom

Američki Stejt dipartment ocenio je da Crna Gora i Kosovo nemaju problem sa granicom, jer je sporazum o demarkaciji određen na osnovu granica iz Ustava 1974. godine, preneli su danas podgorički mediji.

U izveštaju Stejt dipartmenta se navodi da je poštovanje tog sporazuma jedan od uslova za viznu liberalizaciju za Kosovo.

“Granice koje su predstavljene 2008. godine podudaraju se u svim detaljima sa onima koje su dogovorene sporazumom 2015. Podsećamo da je sporazum o demarkaciji jedan od uslova Evropske unije za viznu liberalizaciju i važan korak za Kosovo na putu evropskih integracija”, naveli su u Stejt dipartmentu.

podgorica crnogorci milenijum

Crna Gora i Kosovo potpisali su ugovor o razgraničenju u avgustu ove godine u Beču, ali taj sporazum osporava kosovska opozicija koja je ocenila da je načinjen na štetu Kosova i traži da se poništi.

Premijer Kosova Isa Mustafa nedavno je saopštio da je vlada u Prištini tražila pomoć eksperata SAD i EU oko demarkacije granične linije sa Crnom Gorom, jer smatra da je razgraničenje učinjeno na štetu Kosova.

Vlada u Podgorici je nedavno saopštila da je spremna na reviziju sporazuma, ukoliko postoji sumnja da je u tom procesu napravljena greška.

Odbori crnogorske skupštine ovih dana potvrdili su sporazume o razgraničenju sa Kosovom i BiH, a o njima bi trebalo da se izjasni i parlament.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s