Nikolić: Ne upoređujte Srbiju sa Crnom Gorom

Crna Gora je primer da država ne treba da bude igračka i da ljudi koji je vode ne smeju tako da je tretiraju, izjavio je za Sputnjik predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je u novogodišnjem intervjuu, koji će u celosti biti emitovan u subotu, rekao i da Crnu Goru ne treba porediti sa Srbijom, koja ima svoje interese, prava i vekovna prijateljstva.

“Crna Gora je izabrala put članstva u EU i NATO, ali i otvorene sukobe i nesporazume sa svima sa kojima su te organizacije u sukobu – znači, članstvo bez identiteta i samostalnosti”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, za razliku od Crna Gore, Srbija sve vreme pokazuje da nije takva država i da sa njom ne mogu da se igraju.

tomislav nikolic

“Srbija pokazuje da ima svoje interese, prava, vekovna prijateljstva i da ne može ni Rusija da nam kaže – od sada ste neprijatelji EU, niti EU može da nam kaže da nam je Rusija neprijatelj. Mi to nećemo”, izjavio je Nikolić.

On kaže i da Srbiju ne treba upoređivati sa Crnom Gorom, jer ona svesno poništava svoju samostalnost u donošenju odluka i preporučuje se kao država koja će prihvatiti sve što joj bude rečeno kako bi ušla u NATO.

Nikolić je rekao i da ne želi da se meša u unutrašnje odnose u Crnoj Gori, ali je izrazio zabrinutost za sudbinu srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

“Nikako da se to reši na način koji bi zadovoljio većinu naroda u Crnoj Gori, nego se računa na neku tihu asimilaciju, po iskazivanju pripadnosti narodu ili određenoj crkvi. Međutim, to je proces koji donosi sukobe između političara, građana, između rodova i plemena”, objasnio je on.

Nikolić je rekao i da je imao savete za Srbe u Crnoj Gori, ali da oni neke od saveta nisu prihvatili.

“Bolje je da ćutim nego da ponavljam nešto što neće prihvatiti, a ono što oni misle da je najbolje, ja ne mogu da im predložim. Svako ima pravo da kaže šta misli, a to pravo, ako drugima moram da ga obezbedim, sebi sigurno neću uskratiti”, istakao je Nikolić.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s