Odgovor Nikoliću

Novi ton iz Beograda: Milo Đukanović tokom posjete Žabljaku

Novi ton iz Beograda: Milo Đukanović tokom posjete Žabljaku

Pročitao sam nešto što su, da kažem, preliminarne doze intervjua predsjednika Srbije Tomislava Nikolića ruskoj agenciji Sputnjik. Zato bih uslovno govorio na tu temu. Sve dotle dok ne budemo u prilici da zajedno pročitamo šta je zapravo predsjednik Srbije kazao. Ako je tačno to što je do sada prenešeno u medijima, ne mogu da se ne začudim i da ne primijetim da je u pitanju neki novi ton sa visoke državne adrese u Beogradu prema Crnoj Gori”, kazao je Milo Đukanović

Potpisao, pa zaboravio: Vujanović o potezima Tome Nikolića

Crnogorski premijer je novinarima na Žabljaku rekao da se ne kaje što je radio na “ozdravljenju” odnosa sa Srbijom, na tome će kako poručuje – nastaviti da radi. “Ako je tačna ta izjava Nikolića, ja bih rekao da nas bila koja izjava ni iz Crne Gore, ni van države ne može pokolebati“, kazao je Đukanović i poručio da će Crna Gora nastaviti putem EU i NATO integracija.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je da nije iznenađen stavom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da “Crna Gora dozvoljava da neko drugi njome upravlja” i zamjerio mu što brzo mijenja stavove po pitanju aspiranata s Balkana za članstvo u NATO.

Vujanović je u intervjuu Televiziji Nikšić rekao da je Nikolić jedan od potpisnika zajedničke deklaracije zemalja procesa Brdo-Brioni, potpisane u novembru u Zagrebu, kojom se podržavaju države aspiranti sa Zapadnog Balkana za članstvo u NATO. “Ne mogu da objasnim sebi da je on to potpisao u Zagrebu zato što su tu bili Bajden i Tusk, pa onda nakon kratkog vremena promijenio stav. Ali, da to misli, apsolutno misli“, kazao je Vujanović.

Setimo se: Nikolić je za ruski medij Sputnjik kazao da je Crna Gora “primer da država ne treba da bude igračka i da ljudi koji je vode ne smijeju tako da je tretiraju”. Prema Nikolićevim rečima, Srbiju ne treba porediti s Crnom Gorom, jer ona svesno poništava svoju samostalnost u donošenju odluka i preporučuje se kao država koja će prihvatiti sve što joj bude rečeno kako bi ušla u NATO.

Vreme saradnje i razumevanja: Vujanović i Nikolić, predsednici

Crnogorski predsjednik Vujanović je takođe podsjetio na Nikolićevu izjavu šefu ruske diplomatije u kojoj je Rusiju uporedio s majkom. “Želim da kažem da je moja majka Crna Gora u smislu domovine i države i da mi nijedna država van ovih granica ne može biti nadomjestak, dopuna i zamjena“, rekao je Vujanović.

Nakon reakcija iz Podgorice, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je za “Kurir” rekao da nije promenio svoje stavove o Crnoj Gori: “Komentarisao sam kako se odnose prema srpskom narodu, prema svetskoj situaciji, u kojoj se isključivo stavljaju na jednu stranu, a da bi to ostvarili, donose odluke koje su direktno suprotstavljene interesima Srbije, kao što je glasanje u Unesku“. Nikolić je dodao da takvo ponašanje Crne Gore ne menja odnos Srbije prema njoj: “Samo kažem šta mislim da nije dobro u njihovom odnosu prema Srbiji. Neću se ljutiti i ako od njih saznam da je Srbija načinila neku grešku. Mi svoje greške ispravljamo, a oni sami vode svoju politiku, pa neka reše”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima od Srbije nikome u regionu ne preti opasnost, pa ni Crnoj Gori: “Samo bih voleo da na naše prijateljstvo bude uzvraćeno prijateljstvo, a očigledno nije. Nisam oćutao ni drugima, pa neću ni njima“, rekao je Nikolić.

Evroatlanski put Crne Gore nikog ne ugrožava

Crnogorska “Pobjeda” podseća da se Toma ponovo umiješao u unutrašnje stvari jedne susjedne mu i suverene države i usprotivio se njenom evroatlantskom putu. “A samo pet mjeseci prije ove izjave, tačnije 21. jula  u Beranama, kada mu je dodijeljena titula počasnog građanina ovog crnogorskog grada o evroatlantskim integracijama predsjednik Srbije je rekao: ,Srbija i Crna Gora su se, svakako, i javno i suštinski opredijelile za članstvo u Evropskoj uniji, zato što očekujemo da u Uniji preovlađuju sve one vrijednosti za koje smo mi polagali i živote: sloboda, ravnopravnost, napredak i razvoj, solidarnost među narodima i državama’…”

Pobjeda potom piše: “Za vrijeme njegove radikalne epizode bio je žestoki kritičar i protivnik crnogorske samostalnosti. Kada je 2011. godine pred predsjedničke izbore u Srbiji u svojstvu predsjednika Srpske napredne stranke posjetio Crnu Goru i od njenog rukovodstva tražio i dobio podršku, izjavio je da je Crna Gora država sa kojom bi Srbija trebalo najtješnje da sarađuje. ‘Crna Gora je u posljednje vrijeme zapostavljena u odnosima sa Srbijom, što je nezamislivo’ – rekao je tada Nikolić i obećao da će se to popraviti nakon što pobijedi na izborima. U prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori u svojstvu predsjednika Srbije Nikolić je došao 18. januara 2013. godine.‘Iako je Srbija vojno neutralna, ona ne zamjera Crnoj Gori zbog evroatlantskih integracija. Taj njen evroatlantski put ne ugrožava Srbiju, a sve što nas ne ugrožava ne treba da nam smeta’, kazao je tom prilikom Nikolić. On je tada rekao da predstavnici srpskih stranaka u Crnoj Gori ne treba da budu opozicija, već da uđu u vlast. Nikolić je tada naljutio predstavnike SPC u Crnoj Gori kada je rekao da status SPC u Crnoj Gori ne predstavlja problem u odnosima dvije države. ,’SPC ima problem sa Makedonskom i Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Odnosi u Makedoniji utiču na odnose među državama, za razliku od Crne Gore’, rekao je tada Nikolić”.

Međutim, piše “Pobjeda”, Nikolić je pokazao i svoje drugo lice: “Iako se zaklinjao da će poštovati suverenitet naše države, on se nije ustezao da se otvoreno umiješa u unutrašnje stvari Crne Gore. Tako je u intervjuu za ,Dan’, 9. juna ove godine, govoreći o položaju Srba u Crnoj Gori kazao da ‘prava jednog naroda, koji je iskonski i fundamentalan u Crnoj Gori moraju da se riješe Ustavom’. Sve u svemu, Toma je davno spoznao da je u politici sve dozvoljeno. A njegov način bavljenja ovim starim zanatom možda je najbolje opisao on sam u intervjuu za njemački ‘Frankfurter algemajne cajtung’ 2012. godine. Na pitanje da je malo čudno kad neko danas tvrdi jedno, a sjutra drugo, Nikolić je odgovorio: ,,Jedan francuski filozof je rekao da samo budala ne mijenja svoje mišljenje. Ja sam prošao kroz jedan proces i okončao ga. Tamo me niko više vratiti ne može“.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s