Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić prvi put za 17 godina nije došao na novogodišnji prijem koji priređuje predsednik Vlade Milo Đukanović u Vili “Gorica”.

Tačno toliko je Krivokapićeva Socijaldemokratska partija bila deo vlasti u koaliciji s Demokratskom partijom socijalista i, po mnogima, dobijala mnogo veći deo kolača od svoje stvarne snage i izbornih rezultata.

Iz Krivokapićeve partije nisu hteli da komentarišu ovo ignorisanje Vladinog prijema, ali je jasno da je to “odgovor” na koalicioni sporazum o vlasti koji su potpisali DPS i Socijaldemokrate u glavnom gradu, čime je Krivokapićev SDP u Podgorici postao – vanparlamentarna partija.

Sporazum u Podgorici potpisali su predsednik Odbora glavnog grada DPS Vladan Vučelić i predsednik Odbora glavnog grada Socijaldemokrata Vujica Lazović, koji je pre nekoliko meseci napustio Krivokapićevu partiju i zajedno sa istomišljenicima osnovao Socijaldemokrate. Ovoj novoosnovanoj partiji, koja je bliska premijeru Đukanoviću, pridružio se i značajan broj republičkih i opštinskih funkcionera SDP.

DPS i Socijaldemokrate su postigli dogovor da se, narednih dana, potpišu koalicioni sporazumi i u ostalim gradovima gde SD i DPS i formalno čine vlast, nakon raskola u SDP.

Prekompozicija političke scene i vladajuće koalicije dogodiće se u Baru, Pljevljima i Nikšiću.

Politički analitičari predviđaju čak da Krivokapićeva partija, nakon redovnih parlamentarnih izbora, neće preći cenzus.

Iz Socijaldemokratske partije su u proteklom periodu optuživali “odbegle” partijske drugove da su “foteljaši” i interesna grupa i da su u pojedinim opštinskim odborima gotovo svi članovi dobijali “fotelje” u lokalnim upravama i gradskim preduzećima.

KO JE ZAKUVAO RASKOL?

U političkim krugovima se tvrdi da je u “razbijanju” Krivokapićeve partije “prste” umešao upravo Đukanović, jer mu je “prekipelo” nadgornjavanje s Krivokapićem, s kojim je poslednjih godina bio u čestim političkim sukobima.

Krivokapić je, naime, stopirao ili otežavao nekoliko Đukanovićevih ekonomskih projekata, a nakon lokalnih izbora u Podgorici, otvoreno je nekoliko meseci pregovarao sa opozicijom o formiranju vlasti u glavnom gradu. Na kraju, iako je u jednom momentu izgledalo da je sve dogovoreno, Krivokapić je prevario opozicione sagovornike, ali je, kako se ispostavilo, zauvek izgubio poverenje i poziciju prvog koalicionog partnera Mila Đukanovića.