Đukanović: Ne dozvoljavamo rušenje države

Milo Đukanović na svečanoj akademiji povodom 100 godina Mojkovačke bitke

Crna Gora ne želi da ponavlja istorijske greške. Ne pristajemo na zatiranje najboljih vrednosti istorijskog i savremenog trajanja Crne Gore. Ne dozvoljavamo rušenje naše države, sa punom svešću da mnogo toga u njoj treba menjati nabolje. Naša sopstvena istorija nas je naučila da se na nesreći, mržnji i poelama ništa dobro ne može stvoriti. Crna Gora je faktor stabilnosti na Balkanu, zemlja kojoj je upućen poziv za članstvo u NATO, i koja uspešno vodi pregovore za članstvo u EU.

Ovo je u četvrtak veče na svečanoj akademiji povodom 100 godina Mojkovačke bitke, kazao predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, koji je istakao i da je jedan od čvrstih istorijskih oslonaca na kojima danas počiva savremena Crna Gora nesumnjivo i Mojkovačka bitka.

– Pobeda na Mojkovcu donela je crnogorskoj vojsci novu ratnu slavu. Junaštvo i viteštvo crnogorskog vojnika priznali su i njegovi neprijatelji. Ova bitka se izdvaja i po mudrom i hrabrom komandovanju njenih oficira, po ulozi serdara Janka Vukotića, ali i junaštvu i vojničkoj veštini brigadira Miloša Medenice, komandanta Kolašinske brigade. Pobeda na Mojkovcu još je veća ako se imaju u vidu okolnosti u kojima je izvojevana. I posljednji crnogorski vojnik na Mojkovcu znao je da se približava kraj nezavisnosti Crne Gore i da je samo pitanje dana kada će pasti Cetinje i crnogorska vojska biti primorana da položi oružje. Znalo se da će i Crna Gora neminovno doživeti tu sudbinu koja je već snašla višestruko veću Srbiju. Ipak, crnogorski branioci ni u takvim okolnostima nisu klonuli duhom- kazao je Đukanović, ističući ’’da je istorijska sudbina htela i da se slavnom Mojkovačkom pobedom okonča znamenita epoha Crne Gore pod vladavinom velikih Petrovića-Njegoša’’.

– Usledile su tri godine okupacije i državno poništavanje Crne Gore na nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini – ustvrdio je Đukanović.

– U novostvorenoj državi, u koju je utopljena Crna Gora, njene istorijske zasluge, posebno časna i junačka uloga u Prvom svetskom ratu, umesto da budu priznate i vrednovane, postale su predmetom osporavanja i nipodaštavanja. U javnom životu plasirane su neistine koje su služile diskreditovanju uloge crnogorskog vladara, njegove vlade i crnogorske vojske u Prvom svetskom ratu. Umesto priznanja usledile su optužbe, a umesto zahvalnosti Crnogorcima za žrtve u Mojkovačkoj bici, došlo je do njihovog minimiziranja i prećutkivanja, završno sa zvaničnim istoriografskim krivotvorenjem. U ovih bezmalo sto godina doživeli smo gotovo biblijska iskušenja, svakojake raskole i političke pritiske, potiranje crnogorskog identiteta. Ali smo opstali. Crnogorska ideja, ideja samosvojne i slobodne Crne Gore, nadživela je njene neprijatelje…Crna Gora je živa, nikad evropskija, nikad obrazovanija, nikad stabilnija i prosperitetnija, uvažena od suseda i celog demokratskog sveta. Na sreću, Crna Gora je opet slobodna i svoja – kazao je crnogorski premijer, koji će, nema sumnje, odgovor ne neke svoje tvrdnje dobiti u subotu veče na svečanoj akademiji koju povodom istog jubuleja organizuje Srpsko nacionalno veće Crne Gore i Eparhija budimljansko nikšićka.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s