AKO se Ranko Krivokapić i njegova SDP budu pitali, Milu Đukanoviću i njegovom kabinetu će odzvoniti na prvoj sednici parlamenta, kada se bude glasalo o poverenju aktuelnoj Vladi.

Ipak, teško je poverovati u takav sled događaja, jer je potpuno neizvesno kako će se o svemu odrediti stranka Darka Pajovića – Pozitivna Crna Gora. Prelomiće, praktično, dva glasa dovoljna da Đukanovićeva vlada preživi. Međutim, brojne afere i hapšenje visokih funkcionera DPS primoraće “mlađeg brata” da preispita ulogu u daljem ostanku u zajedničkoj izvršnoj vlasti u državi.

– Više nisam siguran koliko puta sam ponovio da će SDP glasati protiv ukazivanja poverenja aktuelnoj vladi. Bez obzira da li će joj se izglasati poverenje ili ne, mi ćemo izaći iz nje – poručio je Husnija Šabović, šef poslaničkog kluba SDP. – Jedino možemo učestvovati u novoj tehničkoj ili prelaznoj vladi, koja će pripremiti demokratske izbore.

Koalicija DPS – SDP, koja je preživela mnoga iskušenja od 1997. godine do danas, došla je do tačke pucanja, posle 18 godina vladavine. Premijer Đukanović uputio je parlamentu krajem minule godine zahtev za glasanje o poverenju vladi, naglašavajući da je to prilika partijama, koje smatraju da vlada nema podršku parlamentarne većine, da glasanjem delegitimišu izvršnu vlast.

Sada se otvaraju pitanja kakva budućnost čeka Ranka Krivokapića, šefa parlamenta, i Raška Konjevića, ministra unutrašnjih poslova, kao jedinog kadra SDP u crnogorskoj vladi. Spekuliše se da će Konjević podneti ostavku odmah posle glasanja o poverenju kabinetu Mila Đukanovića.

UBEDLjIVO PROTIV VLADE
U Ujedinjenoj reformskoj akciji ocenjuju da bi, ukoliko svi poslanici u parlamentu glasaju po svojoj savesti, rezultat glasanja o poverenju vladi, najverovatnije, bio “81 prema 0” protiv opstanka Đukanovićevog kabineta.

– Predsednik vlade mora obezbediti podršku neke opozicione partije, kada je posredi glasanje o poverenju vladi, a kako stvari stoje to je, najverovatnije, Pozitivna Crna Gora – smatra politički analitičar Zlatko Vujović.

– Evidentan raspad vladajuće partije otvara prostor za “lov” birača SDP u vladajućim strukturama, a za DPS je od ključnog značaja da oni ili Socijaldemokrate, Ivana Brajovića, obezbede podršku bivših glasača Krivokapićeve partije.

– Kako bi to rekao osnivač DPS i iskusni politički ideolog, Svetozar Marović, svaki čovek je u dubini duše dobar i želi dobro svojoj državi i bližnjima, a pošto je svaki poslanik čovek, neće glasati za produženje nečega što ni posle 26 godina ne donosi bolji život građanima – tvrdi Dejan Mijović, član URA.