Analitičari: Đukanović ne bi pokrenuo glasanje o poverenju da nije siguran u pozitivan ishod

Trojica političkih analitičara, Srđan Vukadinović i Dragan Šoć iz Podgorice i Dušan Janjić iz Beograda, ocenili su danas da će Vlada Crne Gore dobiti podršku parlamenta prilikom glasanja 25. januara.

Milo Đukanović

Vukadinović i Šoć su u emisiji Televizije Crne Gore, a Janjić u izjavi za taj medij, rekli da crnogorski premijer Milo Đukanović ne bi sam ni pokretao inicijativu za glasanje o poverenju Vladi da nije siguran u pozitivan ishod.

Njihovim ocenama pridružio se i profesor ustavnog prava Đorđije Blažić, takođe, u emisiji TV Crne Gore.

Prema rečima Šoća, Đukanović ne povlači poteze u politici koji mu neće doneti uspeh.

Šoć je ocenio da je glavi cilj Đukanovićeve provere poverenja u parlamentu, zapravo, da što pre raskine koaliciju sa odavno nepouzdanim koalicionim partnerom, Socijaldmokratskom partijom Crne Gore (SDP).

Prema najavama, osim vladajuće Demokratseke partije socijalista, za podršku Vladi će glasati i partije manjinskih etničkih zajednica u Crnoj Gori, a moguće i opoziciona stranka Pozitivna Crna Gora.

Umesto prisustva sednici parlamenta, prilikom debate o poverenju Vladi, opozicioni savez Demokrarski front će 24. i 25. januara organizovati novi protest na kome će ponoviti zahtev za formiranjem takozvane prelazne vlade koja bi pripremila nove parlamentarne izbore.

Da bi Vlada “preživela” u parlamentu, treba da dobije 41 glas od 81 poslanika koliko broji sadašnji sastav Skupštine Crne Gore.

Ako SDP ne bude glasala za poverenje Vladi, prema tumačenju većine političkih analitičara, predsednik parlamenta Ranko Krivokapić bi morao da podnese ostavku na tu funkciju.

Krivokapić je nedavno, međutim, poručio da je on dobio podršku od Evropske unije da koordinira unutarparlamentarni dijalog o pripremi novih parlamentarnih izbora u čiji ishod niko neće sumnjati.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani najkasnije do jeseni ove godine, što je redovni rok.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s