PRIČA da li će vlada Mila Đukanovića preživeti 25. januar pred poslanicima državne skupštine na kojoj će se glasati o njenom poverenju, otvoriće i neka nova pitanja. Teško je poverovati da će Milo pasti, jer mu za “život kabineta” nedostaju dva glasa (ima sigurnih 39), pa će se “kola lomiti” oko predstavnika mlađeg i dugogodišnjeg koalicionog brata – SDP, i opozicione Pozitivne Crne Gore. Da li će se ponoviti scenario nikšićkog parlamenta pre nekoliko godina, kada je, upravo zahvaljujući glasovima Pozitivne, vlast DPS-SDP u tom gradu opstala?

Ukoliko Vlada ostane, kakva sudbina čeka šefa parlamenta Ranka Krivokapića? Njegov prvi saradnik u Skupštini potpredsednik Milutin Simović (DPS) izjavio je da je tokom 18 godina saradnje, Krivokapić 13 godina na mestu predsednika Skupštine Crne Gore, koje mu obezbeđuje DPS. Logično je onda da, ako ne glasa za Vladu, podnese ostavku, ili da proveri da li ima podršku poslanika – rekao je Simović. Usledila je reakcija SDP:

– Kriza nepoverenja koja postoji nije nastala zbog predsednika parlamenta nego zbog DPS, koji se i u izveštaju Evropske komisijetereti za aferu “Snimak” i kupovinu ličnih karata na izborima. Javili su se i iz Pozitivne, poručujući da će Glavni odbor stranke na Jovanjdan (20. januara) doneti odluku o tome kako će se njihova četiri poslanika odrediti prema ovoj “vrućoj temi”, dodajući da se ovog puta neće voditi partijskim nego isključivo državnim interesima.

POLITIČKA AMNEZIJA
Ranko Krivokapić je apsolutno privatizovao i uzurpirao najvišu zakonodavnu funkciju, posebno u poslednje tri godine, ali tada, kao ni svih prethodnih godina, nije mu smetalo što mu je Demokratska partija socijalista omogućila da 13 godina bude na mestu predsednika Skupštine – saopštili su iz DPS-a. – Krivokapić 18 godina, koliko je na vlasti, nikada nije posumnjao u legitimitet izbora koji su njegovoj partiji i njemu obezbeđivali lagodnu poziciju u vlasti.

Politički analitičari procenju da bi realno bilo da u tom slučaju lider SDP i prvi parlamentarac podnese ostavku i da ga zameni neko ko čini izvršnu vlast. A u toj vlasti odavno “miriše” politička korupcija u kojoj su dvojica odbeglih Krivokapićevih kadrova – Vujica Lazović, potpredsednik Vlade, i Ivan Brajović, ministar saobraćaja, koji su sada čelnici novoformirane stranke Socijaldemokrata. U međuvremenu su se pojavile nove opcije, a jedna je, recimo, da prilikom glasanja o poverenju Vladi, Pozitivna Crna Gora uskrati poverenje kabinetu Mila Đukanovića, ali da glasa za to da izbori budu održani u maju, po nedovršenom izbornom zakonodavstvu. Ovo su poručili iz DEMOS-a Miodraga Lekića:

– U iščekivanju da Vlada dobije podršku pre svega od Pozitivne, oni bi tog dana mogli biti uzdržani, dok bi na inicijativu DPS-a o skraćenju mandata mogli dati većinu! To bi značilo raspisivanje izbora po spornom izbornom zakonodavstvu, na šta ostatak opozicije ne bi pristao, što bi još više produbilo jaz između vlasti i opozicije, ali bi se kod Evropljana pokazalo kao “demokratski iskorak”.

– Takvu situaciju verovatno priželjkuje DPS – ocenjuje Dragiša Janjušević, član Predsedništva DEMOS-a.

Raspad koalicije DPS-SDP, koja traje 17 godina, naslućuje se već neko vreme, posebno posle nejedinstva u nekim privatizacijama u kojima partija Ranka Krivokapića nije mogla da pronađe “državni interes”, kao što su to uradili socijalisti Mila Đukanovića. Kopču je vezao NATO i čekanje pozivnice iz te Severnoatlantske alijanse. I kada je stigla, nastavila su se gloženja dveju partija.

REKORD

U Crnoj Gori trenutno je aktivno 47 političkih partija, i po tome je CG država s najviše stranaka u regionu u odnosu na broj stanovnika! Ili u brojkama – na nešto više od 13.000 stanovnika dođe jedna stranka.