Crna Gora uništava 400 tona oružja

Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je da je potpisalo sa Agencijom za podršku i nabavku NATO sporazum o uništavanju viškova oružja i eksplozivnih sredstava u Crnoj Gori, čime su obezbeđeni uslovi za bezbedno uništenje oko 400 tona viška naoružanja i ubojnih sredstava.

Crna Gora uništava 400 tona oružja

“Reč je o kompleksnim minsko-eksplozivnim sredstvima, uglavnom mornaričkom i vazduhoplovnom oružju velikog kalibra, koje se nalazi u skladištima crnogorske vojske”, saopštilo je Ministarstvo obrane.

Crna Gora je na svojoj teritoriji nasledila od bivše JNA velike količine zastarelog naoružanja koje su predstavljale latentnu opasnost, kako za okolinu, tako i za živote ljudi, ističe se u saopštenju, prenose mediji u Podgorici. “Do sada je od ukupnog viška koji je iznosio 10.742 tone, uništeno 8.304 tone ,77 odsto, podseća Ministarstvo i ističe da se na taj način nastavlja s doslednim sprovođenja procesa demilitarizacije.

Ministarstvo ističe da se realizacijom tog projekta, uz stručnu podršku NATO partnera, dodatno doprinosi očuvanju nacionalne i regionalne bezbednosti, kao i okoline u Crnoj Gori. Sve troškove uništenja tog dela viška naoružanja u Crnoj Gori snose Nemačka, Turska, Mađarska, Hrvatska i Velika Britanija.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s