Da li će vlada premijera Mila Đukanovića 24. januara dobiti poverenje u crnogorskom parlamentu zavisiće od glasanja opozicione Pozitivne Crne Gore.

Ovo je epilog Đukanovićeve prednovogodišnje, iznanadne, najave da će on lično inicirati glasanje o poverenju vladi, što je crnogorska opozicija ranije u više navrata najavljivala. Opozicija, međutim, sada traži formiranje prelazne vlade koja bi pripremila redovne parlamentarne izbore čemu se premijer i njegova Demokratska partija socijalista protive tvrdeći da nema elemenata za tako nešto.

S obzirom da je Socijaldemokratska partija, koja je još uvek koalicioni partner Đukanoviću, najavila da će mu uskratiti podršku, brojke govore da aktuelna vlada ima 40 sigurnih glasova u Skupštini, a za opstanak je potreban 41 glas.

Opozicione partije, izuzev Pozitivne, neće podržati Đukanovićevu vladu, a u političkim krugovima se spekuliše da će nedostajući glas Đukanović dobiti upravo iz Pozitivne Crne Gore koja mu je nedavno pomogla i da “progura” aneks ugovora o zakupu Kraljičine plaže i davanju u zakup ostrva Lastavica, odnosno tvrđave Mamula na ulazu u Bokokotorski zaliv.

Iz Pozitivne nisu želeli da se javno izjasne da li će podržati Đukanovićevu vladu, iako su mnogi uvereni da će se upravo to dogoditi. Analitičari smatraju da Đukanović ne bi inicirao glasanje da unapred nije obezbedio većinsku podršku.

– Pozitivna će održati ove sedmice široke unutarpartijske konsultacije u vezi sa predstojećim glasanjem o poverenju Vladi, koje će rezultirati odlukom članova Glavnog odbora, kaže zamenica predsednika te stranke – Azra Jasavić.

Ona dodaje da su sve opcije moguće, ali naglašava da ova partija “nije pravila nikakve dogovore ni sa kim, ni sa Demokratskom partijom socijalista, ni sa opozicijom”.

– Mi ćemo se ozbiljno i odgovorno odneti prema toj inicijativi, rukovodeći se, pre svega, državnim interesima, ali i programskim ciljevima stranke – kaže Jasavić.

Na pitanje kako komentariše medijske spekulacije da je DPS Mila Đukanovića već obezbedila podršku vladi, i da je Pozitivna prvo “sumnjivo lice”, Jasavić je rekla da se u toj partiji ne obaziru na “spinove medijskih reketaša”.

Kako je rekla, Pozitivna je stranka koja donosi odluke tamo gde treba – na stranačkim organima.

– Sva nagađanja šta će biti naša konačna odluka na tu temu su razumljiva i dozvoljena, ali neutemeljena i proizvoljna. Što se nas tiče, sve opcije su u igri. Kao ozbiljna stranka svakako ćemo temeljno razmotriti sve posledice naših odluka, bez obzira ko će podržati, a ko ne sadašnju vladu. Kada kažem da ćemo voditi računa o posledicama odluke, mislimo na posledice po državu i njene interese – poručila je Jasavićeva.

Na pitanje kako komentariše kritike nezavisnih medija i najave da će Pozitivna po svaku cenu podržati vladu, ona je ponovila da će Pozitivna “odlučivati o svojim odlukama”.

– Da bismo razumeli prirodu tih kritika, moramo znati da medijski tajkuni imaju vrlo jasnu političku računicu – da dođu na vlast mimo izbora, a posredovanjem predsednika parlamenta koji je i od neregistrovanih grupa građana napravio parlamentarne stranke – kazala je Jasavić. Prema njenim rečima, to je “alhemija koja se retko viđa”.

MILIĆ: BIĆE PRELAZNE VLADE

Lider SNP Srđan Milić smatra da će prelazna vlada biti formirana, nezavisno od ishoda glasanja o poverenju Đukanovićevoj vladi.

– Sedam dana nas deli od formiranja legitimne vlade prelaznog karaktera, ukoliko potpisi Darka Pajovića, Žarka Rakčevića i Miodraga Lekića, lidera Pozitivne, URA i Demosa od 30. januara 2015. godine i dalje važe – kaže Milić. Po njemu, vlast DPS i SDP je rezultirala “uništenom privredom, porastom javnog duga, rasprostranjenom korupcijom i kriminalom, enormnim bogaćenjem pojedinaca bliskih vlasti, socijalnim raslojavanjem, te policijskom brutalnošću prema narodu”.