Crnogorska ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević oštro je upozorila sve građane koji se bave raznim mahinacijama kako bi došli do novca namenjenog doživotnim naknadama za majke sa troje i više dece, da se okanu toga jer će, u suprotnom, biti strogo kažnjeni!

Ministarku je iziritiralo što su, kako kaže, građani spremni na svašta kako bi dobili novac. Kada je Zakon stupio na snagu, pokazalao se da je gruba računica ministarstva o iznosu potrebnom za ove nadoknade bila više nego pogrešna. Do sada je podneto oko 12.500 zahteva, za šta će u budžetu svake godine biti potrebno između 40 i 50 miliona evra, a bilo je planirano tri puta manje.

– Imamo opština na severu gde se masovno predaju zahtevi za razvod braka. Imamo zahteva sudova za lišenje poslovne sposobnosti. Imamo primera da su se poslodavci navodno setili da su nekada davno kod njih radili radnici, pa sada idu u Agenciju za mirno rešavanje sporova sa dva svedoka da se dogovore da uplate novac, a žena koja pokušava da ostvari nadoknadu donosi svoj novac. Ima i slučajeva da se porezi i doprinosi uplaćuju i povezuje radni straž nakon par godina – kazala je ona.

Naime, za ostvarenje prava na nadoknadu, potrebno je da majka ima 15 odnosno 20 godina vezanog radnog staža, odnosno isto toliko vezanog čekanja na birou rada. Nadoknada za majke sa 20 godina staža je 330, a sa 15 godina staža 190 evra.

Ministarka ima poruku za sve one koji pokušavaju da zloupotrebe taj zakon, “da se okanu tog posla jer će kažnjavati i radnike socijalnih službi i agencija i podnositi krivične prijave protiv građana”.

Do danas je, kako je kazala, oko 12.500 žena predalo zahteve.

OTKAZI

KOVAČEVIĆEVA je dodala da je tokom prošle godine ukinuto oko 3.700 socijalnih davanja. Ona je, inače, kada je pre nekoliko meseci sela u ministarsku fotelju, napravila veliku akciju “čišćenja” u ovom ministarstvu, odnosno u centrima za socijalni rad širom Crne Gore, a tom prilikom su otkrivene brojne zloupotrebe. Nekoliko zaposlenih je dobilo otkaz, a protiv njih su podnete krivične prijave.