Bijelo Polje: Na svaka tri braka jedan razvod

U bjelopoljskoj opštini, u periodu od 2010. godine do danas, sklopljeno je oko 1.200 brakova, a prema raspoloživim podacima, u istom periodu na svaka tri braka je i jedan razvod.

U posljednjih pet godina oko 400 brakova završilo je razvodom. Najčešći uzrok je, prema mišljenju stručnjaka, loše materijalno stanje, odsustvo tolerancije i porodična neusaglašenost sa primjesama nasilja. U znatno manjem broju slučajeva razvod je uslijedio zbog preljube i bolesti supružnika, što je najčešći uzrok razvoda kod starijih osoba.

Podaci pokazuju da je oko 40 odsto razvedenih bilo u braku između jedne i šest godina. Većina nije imala djece, a najmanje razvedenih je sa dvoje, odnosno troje djece. Veliki broj brakova razveden je sporazumno, što, prema sagovorniku Dnevnih novina iz lokalne samouprave, pokazuje da se radi o raskidu zbog odlaska u inostranstvo i obezbjeđivanje papira za ostanak u zemljama zapadne Evrope.

Nije nikakva tajna da je posljednje decenije bilo dosta fiktivnih brakova zaključenih samo radi dobijanja papira. Takvih primjera ima u Bijelom Polju. Interesantan je slučaj jednog Bjelopoljca koji je prije nekoliko godina, tragajući za poslom u inostranstvu, sklopio fiktivni brak sa ženom iz jednog mjesta na sjeveru Crne Gore koja duže vremena živi na Zapadu, a koja je iza sebe imala nekoliko propalih brakova.

“Prijateljica, i sama sklona prevari, povezala me sa tom ženom govoreći o njoj u superlativu. Nijesam ni slutio da ću nakon izgovorenog sudbonosnog ‘da’ doživjeti razočaranje. Nakon nekoliko dana, moja “životna saputnica” je otputovala iz Crne Gore, uz obećanje da će mi završiti papire. Prolazili su dani, mjeseci i godine, a od mog “bračnog druga” nije bilo ni traga ni glasa”, ispričao nam je Bjelopoljac.

Advokat koji je tražio anonimnost zbog, kako je rekao, činjenice da je prisustvovao “fiktivnom razvodu braka”, smatra da je “ojađeni” Bjelopoljac imao interesa da pokrene brakorazvodnu parnicu.

On je naveo da je i ranije bilo slučajeva sklapanja fiktivnih brakova, ali da u posljednje vrijeme brakovi uglavnom propadaju zbog loše materijalne situacije.

“Ukoliko suprug nije u stanju da familiji obezbijedi uslove za egzistenciju, to uglavnom doprinosi ‘pucanju’ bračne zajednice”, kazao je on.

Vremešni BjelopoLjac koji slovi za “starog vuka” kada je u pitanju ženidba, jer se zvanično i nezvanično ženio više puta, kaže da su žene ranije znale da cijene muževe, a time i bračnu zajednicu.

“Poštovanje muža i braka bila je crnogorska tradicija. Uvođenjem ‘demokratije u bračnu zajednicu’ to se poremetilo. Današnja mladež, a posebno nevjeste, imaju drugačije shvatanje bračnih obaveza i često zahtijevaju da im supružnik priušti ono što realno nije u mogućnosti. Žene su danas dominantnije, ali u zahtjevima, a ne u radu i stvaranju uslova za egzistenciju porodice”, kaže sagovornik .

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s