Brisel poručuje Crnoj Gori: Sami nađite rešenje

Nakon što je vlada Mila Đukanovića dobila poverenje u parlamentu Podgorici je iz Brisela poručeno da Crna Gora sama nađe rešenje za aktuelnu političku situaciju

Foto: Gettyimages

To je za

To je za Radio Crne Gore izjavila portparolka visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini, Maja Koncijančič.

“Inicijativa o poverenju vladi je za nas unutrašnje pitanje Crne Gore i normalan je deo parlamentarne demokratije”, rekla je Kocijančičeva i dodala da je pažljivo pratila skupštinsku raspravu, koja je poslanicima pružila mogućnost da iznesu svoje stavove.

Kocijančičeva je rekla da Brisel sada očekuje da će Crna Gora pronaći rešenje za trenutnu političku situaciju, kako bi njene institucije mogle dalje da napreduju u sprovođenju svih reformi koje su neophodne za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Nakon trodnevne rasprave sinoć je u crnogorskom parlamentu izglasano poverenje vladi Mila Đukanovića, koju nije podržala manja članica vladajuće koalicije SDP, a poverenje vladi je izglasala i opoziciona Pozitivna Crna Gora, koja je prethodno vladi i opoziciji ponudila program za prevazilaženje krize.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić je danas pozvao opozicioni Demokratski front, koji mesecima ne učestvuje u radu parlamenta, na dijalog, s obzirom na to da su se, kako je rekao, sada promenile okolosti.

Poslanici DF-a, inače, nisu učestvovali ni u raspravi o poverenju vladi, već su zajedno sa svojim pristalicama protestovali ispred zgrade parlamenta.

U DF-u, naime, tvrde da, iako je formalno vlada dobila poverenje, premijer Milo Đukanović je zapravo doživeo poraz, jer je bio prinuđen da kroz javnu manifestaciju političke korupcije obezbedi podršku.

“Sve ovo potvrđuje ispravnost politike protesta Demokratskog fronta, i da smo bili u pravu kada smo tvrdili da se jedino kroz ovaj model političke borbe može doći do prelazne vlade koja bi organizovala prve fer i slobodne izbore u Crnoj Gori”, kazali su u DF-u.

Tvrde da je Pozitivna Crna Gora juče odlučila da izneveri sopstvene opozicione birače koji su joj dali poverenje, i umesto formiranja prelazne vlade odabrala političku korupciju.

“Zato nema dileme da će rekonstruisana vlada biti zakrpljena vlada do najavljenih izbora na jesen”, ističu u DF-u.

Demokratski front će uputiti poziv svim političkim subjektima koji su glasali protiv Đukanovićeve vlade o dogovoru o zajedničkoj organizaciji protesta kao jedinog preostalog efikasnog modela poltičke borbe za formiranje prelazne vlade.

“Pozivamo Ranka Krivokapića da ne podnoseći ostavku napusti Skupštinu i da sa pozicije predsednika Skupštine Crne Gore zaustavi pokušaj najavljenog krpljenja vlade kroz institucijalizacije političke korupcije jer se bez njega ne može zakazati nova sednica parlamenta. Svako drugo političko delovanje Ranka Krivokapića bilo bi davanje prećutne saglasnosti za sve ono što se juče dogodilo u parlamentu i značilo bi svojevrstan vid saučesništva i niko ga ne bi mogao abolirati od odgovornosti za takvu odluku”, kazali su u DF-u.

Poručuju da nastavljaju sa protestima.

“Demokratski front još snažnije nastavlja odlučnu političku borbu i spreman je da sarađuje sa svim političkim subjektima koji su saglasni da su protesti poslednji preostali vid efikasne političke borbe”, kazali su u DF-u, preneo je portal CdM.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: