Đukanović: Očekivao sam da Vlada dobije poverenje

Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je zadovoljan što je njegova Vlada dobila poverenje parlamenta i da je to za njega bilo očekivano.

Bio siguran u opstanak vlade: Milo Đukanović

Bio siguran u opstanak vlade: Milo Đukanović

Kao razlog je naveo uverenje da je Vlada tokom tri godine mandata ispunila najvažžnija predizborna obećanja data građanima na izborima i da poziv opoziciji da uđe u Vladu nije iznuđen potez.

– „Ja sam i u zavržšnoj reči podsetio da sam, ne jednom, tokom poslednjih nekoliko meseci kazao da sam spreman da, respektujući da postoji nepoverenje na jednom delu parlamentarne scene Crne Gore prema performansama izbornog sistema i prema onome što je sadašnja izborna praksa, da sam spreman da otvorim mogućnost da ostvarimo dodatnu kontrolu nad spornim pitanjima. Dva su sporna pitanja. Jedno su birački spiskovi, a drugo je zloupotreba držžavnih resursa u partijske svrhe – rekao je Đukanović u intervjuu regionalnoj Televiziji N1.

Na pitanje „da li se boji izbora,“ predsednik Đukanović je odgovorio da ih se „ni slučajno ne boji“, saopštila je crnogorska Vlada.

„P- odsetiću vas da sam, takođe, nekoliko meseci pre poziva za NATO kazao da primećujem krizu u funkcionisanju vladajuće koalcije, da sam smatrao da bi bilo neracionalno to pitanje otvarati pre ispunjenja najvažnijeg držžavnog cilja Crne Gore u 2015. godini – to je dobijanje pozivnice za NATO, a da sam nakon toga spreman da odmah idemo na izbore i da krizu u vladajućoj koaliciji na taj način razrešimo – rekao je Đukanović.

Predsednik Vlade Crne Gore je dodao da će u skladu sa novim izborim pravilima Crna Gora biti spremna za izbore najkasnije u septembru i da tu „nema nikakvog spora“.

On je na pitanje novinara da li je ponudom četiri ministarska mesta opoziciji „ponudio višše nego što je ona očekivala“ odgovorio da ne misli tako, jer je opozicija očekivala mesto premijera i celu vladu, pri čemu je, kako je rekao, deo opozicije, odnosno Demokratski front smatrao da to treba da realizuju nasiljem.

Na pitanje da prokomentariše motive kojima se vodila Socijaldemokratska partija u odluči „da baš u ovom trenutku napusti vladajuću koaliciju“ premijer Đukanović je rekao da se ne bi upuštao u pretpostavke.

Govoreći o evroatlantskim integracijama Crne Gore, on je rekao da se članstvu Crne Gore u NATO-u protive oni koji su se 2006. protivili obnovi nezavisnosti Crne Gore.

Na pitanje novinara da li iza protivnika članstva Crne Gore u NATO stoji Rusija, premijer Đukanović je podsetio na izjave više zvaničnika Rusije i zvaničnih akata te zemlje koje su odluku Crne Gore da postane članica NATO ocenjivale neprijateljskim gestom prema Rusiji i izborom koji može da izazove ozbiljne probleme u Crnoj Gori i na Balkanu.

Na pitanje da li protivnici NATO-a u Crnoj Gori sarađuju sa Rusijom, premijer Đukanović je rekao da ne želi da uopštava iz poštovanja i prema ljudima sa kojima se politički razlikuje u Crnoj Gori i prema Rusiji kao značajnoj državi i tradicionalnoj saveznici Crne Gore kroz istoriju, bez obzira na današnja neslaganja

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: