Lopta u dvorištu crnogorske opozicije

Lopta u dvorištu crnogorske opozicije

Krivokapić i Demokratski front ocenili da promene u vladi predstavljaju “političku korupciju”

 Pre nego što je u sredu uveče u crnogorskoj skupštini izglasano poverenje vladi premijera Mila Đukanovića – uprkos tome što su protiv glasali poslanici Socijaldemokratske partije, dugogodišnji koalicioni partneri njegove Demokratske partije socijalista – premijer je opoziciji, u svojoj završnoj reči, ponudio funkcije u četiri ministarstva i jedno mesto potpredsednika vlade. Time se nastoji prevazići politička kriza nastala razilaženjem DPS-a i SDP-a, kao i nezadovoljstvom opozicije čiji deo bojkotuje rad skupštine.

U Crnoj Gori ove godine treba da se održe redovni parlamentarniizbori, čime bi na krizu trebalo da bude stavljena tačka. “Pozivam sve partije parlamentarne opozicije da uđu u Vladu i preuzimanjem dela odgovornosti pomognu da zemlja učvrsti stabilnost i dobije kredibilnu vlast nakon izbora. Znam da su razlozi nepoverenja uglavnom vezani za pitanje biračkih spiskova i korišćenja državnih resursa”, rekao je Đukanović u parlamentu u sredu uveče.

Vlada je dobila poverenje zahvaljujući glasovima poslanika Pozitivne Crne Gore, građanske i suverenističke grupe. Đukanović je rekao da je Pozitivna Crna Gora prethodno ponudila “prihvatljiv plan”. Ta stranka je zatražila učešće u radu ministarstava na pozicijama na kojima mogu kontrolisati finansijske tokove, zapošljavanje, socijalna davanja, ne precizirajući koja tačno ministarstva traže, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Đukanović je, pak, spreman da opoziciji ponudi resore unutrašnjih poslova, finansija, rada i socijalnog staranja, poljoprivrede i potpredsedničko mesto kako bi se obezbedila kontrola državnih resursa u izbornom procesu.

Politička analitičarka Daliborka Uljarević smatra da je Đukanović ponudio “više nego što je Pozitivna Crna Gora tražila” za podršku vladi. Ona navodi da se taj predlog “delom naslanja na zahteve opozicije o prelaznoj vladi”. Formiranje prelazne vlade zahtevao je “prosrpski” Demokratski front, koji organizuje proteste od novembra i bojkotuje rad skupštine.

“Ovo je nešto o čemu opozicija treba da razmisli i da ima jasan stav”, kazala je Uljarevićeva za TV Atlas, i dodala da je bojkot izbora opcija koja uvek može da se primeni. Kada je reč o ponudi Pozitivne Crne Gore o ulasku opozicije u vladu i kontroli izbora, ona smatra da “nema ništa sporno za opoziciju sa stanovišta principa i zahteva” i da je to možda trebalo da posluži za “neku vrstu opravdanja” te stranke za podršku Đukanoviću.

U slučaju da opozicija odbije ponudu premijera, “učiniće sve da Đukanović bude apsolutni pobednik”, smatra analitičar Zlatko Vujović. U tom slučaju, kako ističe, opoziciji će biti teško da biračima i međunarodnoj zajednici objasni jednu takvu odluku, dok će Đukanović “dobiti podršku stranih partnera”.

Vujović navodi da je Đukanović uspeo da prebaci loptu u dvorište opozicije. On takođe smatra da je premijer otišao korak dalje od predloga Pozitivne Crne Gore. “Njegova ponuda je u stvari rekonstrukcija Vlade, koja se izjednačava sa onim konceptom prelazne vlade koji je opozicija tražila i na neki način pokušavala da, tumarajući, definiše”, naveo je Vujović.

On veruje da će Đukanović ponovo dobiti podršku međunarodne zajednice. “Međutim, ukoliko opozicija iskaže spremnost da prihvati ovu ponudu, sa svim rizicima koje ona nosi, onda ona može značiti značajno ograničavanje resursa koji stoje na raspolaganju Demokratskoj partiji socijalista tokom izbora, što definitivno može smanjiti šanse na izborni uspeh samoga DPS-a”, kazao je Vujović u intervju za Radio Slobodna Evropa.

Predsednik Skupštine i lider suverenističkog SDP-a Ranko Krivokapić pozvao je juče Demokratski front da se vrati u parlament pošto je “otvoren novi prostor koji podrazumeva sve moguće dogovore oko Vlade za sprovođenje fer i slobodnih izbora”. Krivokapić je ocenio da su poslanici DF “ugledni parlamentarci i najjača opoziciona partija”.

DF je, pak, juče pozvao Krivokapića da, ne podnoseći ostavku, napusti parlament i sa pozicije koju obavlja zaustavi pokušaj “najavljenog krpljenja vlade kroz institucionalizacije političke korupcije”, jer se bez njega ne može zakazati nova sednica parlamenta. DF smatra da je Pozitivna Crna Gora glasanjem za poverenje vladi odabrala “političku korupciju”. Jedan poslanik Pozitivne Crne Gore je zbog podrške vladi napustio tu stranku.

I Krivokapić je u sredu na skupštinskoj raspravi ocenio da Đukanovićeva nova većina predstavlja “političku korupciju”. Juče je, međutim, rekao da je posle sednica stvorena “dobra politička klima”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: