ONO što je crnogorski premijer predložio opozicionim partijama na Savindan, nešto pre ponoći, pre glasanja o poverenju njegovom kabinetu, u normalnim okolnostima bila bi – ponuda koja se ne odbija: četiri ministarstva, ključna za kontrolu izbornog procesa i sprečavanje zloupotreba državnog novca, kao i jedno potpredsedničko mesto.

Đukanović je rekao da respektuje sumnju nekih opozicionih partija u izborni proces i poručio da želi da doprinese tome da se one otklone. Ponudio je opoziciji resore unutrašnjih poslova, finansija, poljoprivrede, rada i socijalnog staranja. Redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori moraju se održati do oktobra, a opozicija je insistirala na formiranju prelazne vlade, koja bi sprečila izborne krađe kojima se, kako navode, služi Milova DPS. Opozicija ima vremena da razmišlja do ponedeljka.

– Po prvim reakcijama, veća je verovatnoća da ponuda neće biti prihvaćena, ne zbog njenog sadržaja, već zbog načina na koji se do nje došlo, a to je neviđena politička korupcija – kaže za “Novosti” Neven Gošović, poslanik Demokratske Crne Gore.

– To bi, praktično, bila prelazna vlada, ali ovo je neprirodan put do nje. Vlada je trebalo da padne, jer realno nema većinu, pa onda da ravnopravno pričamo o formiranju prelazne vlade.

– Iako je formalno Vlada dobila poverenje, premijer je doživeo poraz, jer kroz javnu manifestaciju političke korupcije obezbedio podršku – kaže Andrija Mandić, funkcioner DF, grupacije koja je protestovala ispred zgrade parlamenta dok je trajalo zasedanje. – Rekonstruisana vlada je u stvari zakrpljena vlada do izbora.

FAKTOR NATO
VLADA premijera Mila Đukanovića dobila je poverenje u parlamentu odlučujućim glasovima opozicione partije Pozitivne Crne Gore, čiji je glavni motiv za glasanje bio da se ne dovede u pitanje ulazak u NATO – ocenjuje moskovski dnevnik “Komersant”.

DF će ponoviti poziv strankama koje su glasale protiv Đukanovićeve vlade o dogovoru o zajedničkoj organizaciji protesta kao jedinog efikasnog modela političke borbe za formiranje prelazne vlade.

DF je pozvao i Krivokapića, koji je od srede uveče formalno opozicionar, da napusti mesto predsednika parlamenta. Krivokapić, međutim, ne misli tako. On je juče pozvao Demokratski front na dijalog.

ODBIJANjE JE MILOVA POBEDA

Politički analitičar Zlatko Vujović smatra da je Đukanović poslednjim manevrom uspeo da prebaci loptu u dvorište opozicije.

– Njegova ponuda je u stvari rekonstrukcija Vlade, koja se izjednačava sa onim konceptom prelazne vlade koji je opozicija tražila. Sada je pitanje da li će opozicija poći od onoga što je realno ili će autistički odbiti – kaže Vujović, koji procenjuje da šanse da opozicija prihvati ponudu nisu velike.