Đukanović: Ustav Crne Gore nije propisao da se odluka o NATO donese na referendumu

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je, nakon četvrtog sastanka sa liderima parlamentarnih partija danas u Skupštini, da Ustav Crne Gore nije propisao da se odluka o NATO donese na referendumu, ali nije ni zabranio.

Đukanović je naglasio da je potrebno voditi računa o svim obavezama koje Crnu Goru čekaju na putu ka Alijansi, pa je zahtev o raspisivanju referenduma o tom pitanju potrebno dodatno racionalizovati na sledećim sastancima.

“SNP je kao sastavni deo ponude saopštila da bi bilo dobro organizovati referendum o NATO. Vodimo računa da kalendar događaja koje moramo da obavimo povodom NATO integracija ne zavisi od nas. Slede pregovori, potom ratifikacija, posle se donosi odluka. Rekao sam da Crna Gora donosi odluku kako bude sama želela, a tu odluku ćemo doneti u parlamentu”, pojasnio je Đukanović.

On je dodao da su na današnjem sastanku lideri upotpunili tezu polaznih osnova za dijalog.

“Uz platforme koje smo ranije dobili, juče smo dobili i platformu SNP-a. Dobro je da smo se dogovorili o metodologiji daljeg tretmana ovih platformi tako što ćemo nastaviti dijalog sve do sporazuma. Nastavljamo iduće nedelje sa razgovorima”, rekao je Đukanović.

Premijer je ponovio da njegov predlog nije konačan, niti je “uzmi ili ostavi”.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić rekao je nakon sastanka da su date polazne osnove svih subjekata da bi se došlo do konačne odluke.

“Postoji dobra politička volja svih da dođemo do nacrta dogovora do kraja iduće sedmice”, istakao je Krivokapić i ponovio da je uveren da će dogovor biti brzo postignut.

Krivokapić je rekao da će na stolu biti planovi i programi partija za prevazilaženje aktuelne političke situacije i ideje o formiranju nove ili rekonstrukciji aktuelne Vlade koja bi garantovala organizovanje fer i slobodnih izbora.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: