5 “ubica biznisa” u Crnoj Gori

U Crnoj Gori još uvek ne možemo da se govori o poslovnom ambijentu koji je podsticajan s aspekta razvoja i održivosti biznisa.

Foto: Thinkstock

Pet “ubica biznisa” u Crnoj Gori su neadekvatan regulatorni okvir, otežan pristup finansijskim sredstvima, velika zastupljenost sive ekonomije, postojanje korupcije u svim oblastima i na svim nivoima i nesklad između obrazovnog sistema i stvarnih potreba tržišta rada, rezultati su onlajn istraživanja koje je sprovela Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG)

Pokazatelji manjeg poboljšanja odnose se na procenu privrednih subjekata o određenom poboljšanju koje se desilo po pitanju uslova kreditiranja i pristupa finansijama, kao i stanja obrazovnog sistema u odnosu na potrebe tržišta rada. S druge strane, poslovni ambijent prošle godine karakterisale su i izvesne negativne promene koje su rezultirale ocenom o nešto lošijem stanju u regulatornom okviru korupciji i sivoj ekonomiji

Kako je istakla generalni sekretar UPCG Suzana Radulović, rezultati istraživanja jasno pokazuju da još uvek ne možemo da se govori o poslovnom ambijentu koji je podsticajan s aspekta razvoja i održivosti biznisa u Crnoj Gori.

“U prilog očekivanim, a pre svega neophodnim promenama koje će omogućiti konkurentnost privrednih subjekata, UPCG će uskoro objaviti nove pozicione dokumente. Nakon regulatornog okvira i neformalne ekonomije, obradićemo teme pristupa finansijskim sredstvima, korupcije i nesklada između obrazovnog sistema i potreba tržišta rada. Namera nam je da uočene barijere dodatno analiziramo, objasnimo uzroke njihovog nastanka, a zatim ponudimo preporuke za njihovo eliminisanje. Pozivam privrednike da se aktivno uključe u kampanju “Bez barijera. Da posao ne stoji!” otvoreno ukažu na probleme s kojima se svakodnevno sreću u svom radu i predlože moguće rešenja”, poručila je ona.

Prema rečima Jelene Mrdak, menadžerke projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, prva faza kampanje se završava u martu, kada će se sumirati identifikovane barijere, pripremiti predlozi za reformu i poslati na razmatranje Savetu za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi.

“Nakon sednice i zaključaka Saveta, predlozi se šalju Vladi Crne Gore. Savet i Vlada će u okvirima svojih nadležnosti preporučiti realizaciju adekvatnih mera. Krajnji cilj projekta je da Vlada, jedinice lokalne samouprave i druge nadležne institucije preduzmu konkretne korake koji će, gde je to moguće, eliminisati uočene nedostatke u regulativi i administrativnim procedurama”, pojasnila je ona.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s