“Vlada Crne Gore se ne može menjati mimo Ustava”

Sadašnja Vlada Crne Gore ne može se personalno menjati mimo Ustava, ocenio je bivši predsednik Ustavnog suda i ekspert za ustavno pravo Blagota Mitrić.

Foto: Thinkstock

Komentarišući nacrt političkog sporazuma donedavno vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) i opozicionih stranaka Demos i Udružena reformska akcija (URA), po kome opoziciji treba ustupiti ministarska mesta u četiri resora, Mitrić je kazao da se to ne može realizovati bez predhodno definisanog pravnog akta u formi zakona.

Politički sporazum, po kojem bi trebalo personalno izmeniti sadašnji sastav vlade, prema oceni Mitrića, ne može biti stariji od Ustava.

SDP, Demos i URA ponudile su ostalim političkim partijama sporazum o vladi, koju su označili kao “vladu izbornog poverenja”, s predstavnicima te i drugih opozicionih partija.

Potpisnici tog sporazuma, takođe, traže da se “čuva rukovodna struktura” Skupštine Crne Gore, odnosno, da na funkciji predsednika parlamenta i dalje ostane lider SDP-a Ranko Krivokapić.

Mitrić smatra da se nacrtom sporazuma o vladi ne može rešavati i pitanje rukovođenja Skupštinom.

Pošto je SDP-a nedavno glasala protiv poverenja Vladi Crne Gore, time je i formalno napustila koaliciju s Demokratskom partijom socijalista(DPS), a to je otvorilo i pitanje ostanka Krivokapića na funkciji predsednika parlamenta.

Veći deo opozicije stao je na stranu Krivokapića, iako je on na tu funkciju izabran na osnovu sporazuma o vladajućoj koaliciji ; SDP-a i DPS-a, nakon parlamentarnih izbora 2012. Godine.

Crnogorski premijer Milo Djukanović je prilikom izglasavanja poverenja vladi opoziciji ponudio ulazak u vladu, obećavajući ministarska ili pomoćnička mesta u četiri resora, motivišući to potrebom jačanja poverenja u izborni process prilikom parlamentarnih izbora koji će biti održani ove godine.

Opozicija je, radi jačanja poverenja u izborni proces, zatražila, takođe, da njeni predstavnici uđu i u upravna tela većeg broja državnih institucija i javnih preduzeća.

Pravno-ustavni eksperti su, pak, upozorili da politički sporazum u tom smislu, čak, i ako sve parlamenatrne partije o tome postignu dogovor, ne može imati prednost nad ustavno-zakonskom procedurom.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s