ODLAŽU REFERENDUM: Crna Gora o pristupanju NATO tek posle izbora

Jens Stoltenberg i Milo Đukanović, 11.06.2015, Foto AP

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević rekao je da se nije desilo da država, koja je pozvana u članstvo, organizuje referendum pre nego što su sve države članice ratifikovale zapisnik o pristupanju te države Alijansi

Komentarišući zahtev predsednika Socijalističke narodne partije (SNP) Srđana Milića da referendum o članstvu u NATO bude organizovan istovremeno sa izborima, Garčević je  kazao da nakon potpisivanja protokola počinje ratifikacija koja teče dok sve zemlje članice ne ratifikuju taj proces.

Foto Fonet 

“Na kraju treba da ga ratifikuje i Crna Gora. Obično, tada može da se organizuje referendum o pristupanju”, izjavio je Garčević za portal CdM, navodeći da će proces ići tim tokom i neće se mienjati.

Garčević je podsetio da su od 28 članica o članstvu u NATO na referendumu odlučivale samo  Mađarska i Slovenija, podsećajući da su ta izjašnjavanja organizovana u završnoj fazi procesa. Milić je u pregovorima lidera partija koje imaju poslanike tražio da se referednum održi istovremeno sa  izborima, navodeći da se radi o ponudi “uzmi ili ostavi”. On je demantovao navode da je SNP u priču o fer izborima uvukao NATO jer želi da opstruiše dogovor.

Foto Dado Đilas

Premijer Milo Đukanović ranije je napomenuo da Ustav ne propisuje niti zabranjuje da se te odluke donose na referendumu, ali da će o članstvu odlučiti parlament.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljerević kazala je da bi  vlasti odgovarao scenario  po kome bi referendum bio održan sa izborima, jer bi NATO priča preklopila sve ostale teme u predizbornoj kampanji. Ona je radiju “Slobodna Evropa” kazala da je premijer u pregovorima pokazao neuobičajeno strpljenje koje  ide direktno u njegovu političku korist.

“Za opoziciju bi bilo pogubno ako bi se datum izbora vezao za datum referenduma o NATO, jer to može da bude samo dodatna doping injekcija Đukanoviću tokom izbora, kako u odnosu prema zapadnim partnerima, tako i u prema jednom dijelu opozicionih glasača. I mislim da zato neki opozicioni lideri, kojima nije bliska ideja učlanjenja u NATO, sada pokušavaju da razdvoje ta dva pitanja”, kazala je Uljarević.

Foto Fonet AP 

Građanima se mora omogućiti da se izjasne o ulasku u NATO, jer nigde ne piše da odluku o tome mora doneti parlament, ocenio je Miloš Rajković iz Medijskog centra SNP. On je kazao da  referendum treba raspisati sa izborima, ističući da je više desetina hiiljada građana potpisalo inicijativu SNP o raspisivanju referenduma.

“Ne želimo da o našoj sudbini odlučuju razni centri moći, koji bi, u ovom slučaju, želeli da se izbegne većinska narodna volja”

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: