Pregovori koje danima vode predstavnici vlasti i dela opozicije (bez predstavnika Demokratskog fronta i Demokrata) dovedeni su do tačke usijanja, jer DPS Mila Đukanovića ni po koju cenu ne želi da dojučerašnjem koalicionom partneru (SDP) i ostatku opozicije dozvoli uvid u rad javnih preduzeća, poput Elektroprivrede, Montenegroerlajnza, Pošte ili Javnog servisa.

“Novosti” saznaju da su vladini pregovarači dali saglasnost da opozicija (SDP, URA i DEMOS) dobiju mesto u izvršnoj vlasti, upravama i fondovima, ali ne i “da zavire” unjihov monopol gde stanuju sumnje o navodnoj zloupotrebi potkupljivanja birača DPS na izborima.

Socijalisti Mila Đukanovića strahuju da bi ulazak političkih protivnika u upravne odbore mogao da uzdrma njihovo “poslovanje”, posebno EPCG, koja, kako se minulih godina i u vreme izborne kampanje isticalo da “otpisuje dugove” građanima, odobrava legalne priključke na mrežu onima koji to nisu mogli ranije da završe.

U međuvremenu se oglasio Savet Evrope sa porukom da se bojkot parlamenta ne može smatrati ispravnim političkim stavom, jer će on dodatno pojačati nepoverenje u izborni proces. Reagovao je Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promene i član predsedništva DF, koji tvrdi da je pojavu evroskepticizma i antievropskog raspoloženja izazvala politika Brisela prema Crnoj Gori.

– Upravo nju personifikuje šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič – kaže Medojević.

DATUM
Politički direktor DPS Tarzan Milošević saopštio je da njegovoj stranci odgovara svaki termin izbora od sada pa do pozne jeseni. O željama URA, Demosa i SDP da oni budu održani 16. oktobra (naveden u radnoj verziji političkog sporazuma), on kaže da ni taj datum ne smeta njegovoj partiji.

Baš u vreme naglašenih tenzija oko poziva u NATO, u Podgoricu je stigao šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc koji je odao priznanje crnogorskim zvaničnicima što su ostali dosledni evroatlanskom kursu. Dočekao ga je crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić, koji je na novinarsko pitanje da li očekuje da će ukoliko neke od partija koje ne podržavaju članstvo Crne Gore u NATO ući u Vladu i zahtevati da se to pitanje reši referendumom, odgovorio da to pitanje treba prepustiti nadležnim institucijama, dodajući da parlament odlučuje o načinu ratifikacije.

– Moje lično mišljenje je da će Skupština posle parlametranih izbora biti potpuno legitimna da se o tom pitanju izjasni. Ali ukoliko i drugačiji dogovor bude postignut to će biti i demokratski i legitimno – poručio je Lukšić.

Oglasio se i Žarko Rakčević, predsednik Građanskog pokreta URA ističući da sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore neće biti pobeda DPS ili opozicije, već iskorak ka slobodi!

Građanski pokret otpora saopštio je juče da samo ujedinjena opozicija pod sloganom “Pobjeda ili ništa” može doneti promene u Crnoj Gori.

Pozitivna smatra da će ulazak opozicije u novu vladu “pojačati kontrolu državnih resursa i celog izbornog procesa kako bi dobili prve slobodne i fer izbore u Crnoj Gori”.

“TROJANCI” U OPOZICIJI

Funkcioner DF Nebojša Medojević izjavio je da je jedini smisao pregovora vlasti i dela opozicije taj da Ranko Krivokapić i Raško Konjević ostanu na funkcijama šefa parlamenta i ministra unutrašnjih poslova, “uz pomoć trojanaca iz opozicije”.