ZA 15 MILIONA EVRA: Crna Gora prodaje četiri mlaznjaka i tri školska aviona!

galeb-G4, vojska srbije, vojska crne gore
Vojska Crne Gore će prodati četiri mlazna aviona G-4 “Super Galeb”, tri laka školska aviona UTVA-75, jedan simulator leta za avion G-4 i značajnu količinu rezervnih dlova, opreme, motora i alata za njihovo održavanje, izjavio je komandant Vazduhoplovstva pukovnik Živko Pejović.

Pejović je na konferenciji za novinare nakon sednice vlade rekao da je ukupna cena aviona i prateće opreme nešto preko 15 miliona evra.
“Strategijskim pregledom odbrane Crne Gore, iskazano je opredeljenje Ministarstva odbrane da Ratno vazduhoplovstvo Crne Gore razvija helikopterske snage, a da se suverenitet nad vazduhšnim prostorom obezbedi kroz izgradnju održivog sistema kontrole, nadzora i zaštite vazdušnog prostora zajedno sa partnerima i saveznicima”, izjavio je Pejović.

Procenjeno je da zadržavanje tih vazduhoplova nije racionalno s obzirom na njihove mogućnosti, troškove obuke, eksploatacije, održavanja aviona i naoružanja kao i ograničen vek upotrebe. Ujedno je odlučeno da se suverenitet nad vazdušnim prostorom obezbedi kroz održivu izgradnju sistema kontrole, nadzora i zaštite vazdušnog prostora zajedno sa partnerima i saveznicima, objasnio je Pejović.

Odluka o prodaji aviona opravdana je i time što na tržištu još postoji interesovanje za avione G-4 i Utva-75 kao i njihove rezervne delove, alate i opremu. Na konferenciji je rečeno da će sredstva koja bi se dobila prodajom svega navedenog upotrebila u cilju nabavke novih srednjih višenamjenskih helikoptera koje Crna Gora danas ne poseduje i za kojima ima potrebe, preneli su podgorički mediji.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s