CRNA GORA Svako deseto dete živi u siromaštvu

Svako deseto dete u Crnoj Gori živi u uslovima siromaštva, dok svako osmo obavlja teške fizičke poslove, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija iz Integrisanog programa UN za Crnu Goru u periodu od 2017. do 2021. godine.

“Trenutno se procenjuje da 10 odsto djece u Crnoj Gori odrasta u uslovima siromaštva. Osim siromaštva u smislu dohotka, deca i njihove porodice suočavaju se s višedimenzionalnim deprivacijama u smislu uslova stanovanja, zdravlja i obrazovanja, što ima dugoročan efekat na njihovo buduće učešće u društvu i na sposobnost da iznalaze ekonomske mogućnosti da izađu iz siromaštva”, navodi se u programu.

U oblasti zaštite jece od nasilja i eskploatacije, kako se navodi u dokumentu, doneseni su nacionalni propisi koji su usaglašeni s globalnim i standardima EU, ali samo sprovođenje i sistemi podrške koji podrazumijevaju saradnju među nekoliko institucionalnih aktera javnog sektora, još su često nedovoljni, loše kadrovski i finansijski pokriveni.

“Iako je ostvaren napredak u smislu deinstitucionalizacije brige i podrške deci bez roditeljskog staranja, kao i dece s ozbiljnim invaliditetom, još predstoji mnogo toga što treba uraditi da bi se razvile alternative institucionalnoj brizi, uključujući dalje promovisanje nesrodničkog hraniteljstva”, piše u dokumentu.

Još jedna oblast koja izaziva zabrinutost je zaštita dece od najgorih vidova dečijeg rada kako ih je definisala Međunarodna organizacija rada, za koje se procjenjuje da pogađaju 13 odsto dece iz opšte populacije, posebno u ruralnim područjima i među socijalno najugroženijim porodicama.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s