Crna Gora se zadužuje obveznicama do pola milijarde eura

Crna Gora je u petak tržištu ponudila obveznice vrijedne 500 miliona eura, navodi se na sajtu “Financial bonds information”.

Reuters je, međutim, u petak najavio da je Crna Gora tržištu ponudila 300 miliona eura vrijednosti euroobveznica po minimalnoj kamatnoj stopi od šest odsto, piše Pobjeda.

Iz Ministarstva finansija Pobjeda do zaključenja lista nije dobila odgovor da li su obveznice prodate, po kojim uslovima, ko su kupci. Iz tog Vladinog resora samo je kratko saopšteno da i oni očekuju informaciju o realizaciji te emisije.

Obveznice su sa rokom dospijeća 2020. godine. Ponuda petogodišnjih obveznica je, po Reutersu, bila pripremljena u utorak, a kompletan posao, vode Citigroup, Deutsche bank, Erste group i Societe Generale.

Početkom godine, ministar finansija Radoje Žugić je kazao da će se emisija euroobveznica kretati između 450 i 500 miliona eura, imajući u vidu potrebno zaduženje od 488 miliona eura, bez kineskog kredita.

Vlada se u ovoj godini može zadužiti do 688 miliona eura, a više od polovine tog iznosa, odnosno 393,2 miliona, biće iskorišćeno za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda.

Do 255 miliona eura država će se zadužiti za finansiranje izgradnje prioritetne dionice autoputa.

Crna Gora je u martu prošle godine emitovala euroobveznice za 500 miliona eura, sa ročnošću od pet godina i kamatnom stopom od 3,875 odsto. To je bila četvrta emisija koja je privukla pažnju više od 180 međunarodnih investitora iz preko 20 zemalja.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s