Crna Gora izručila srpskog generala Hrvatskoj

General Đukić je peti Srbin uhapšen na području Crne Gore po poternicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine
Crna Gora izručila srpskog generala Hrvatskoj 

 Crna Gora je iz ekstradicionog pritvora izručila Hrvatskoj srpskog generala u penziji i državljanina Srbije Borislava Đukića, saopštio je Veritas.

Đukića je 18. jula prošle godine uhapsila crnogorska policija na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj poternici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih godina prošlog veka.

On je optužnicom iz 1995. optužen za rušenje brane na Peruči, a istom su optužnicom još obuhvaćeni: general Ratko Mladić, komadant 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, komandant Srpske vojske Krajine (SVK), i major Milan Korica, komandant svih pograničnih jedinica milicije RSK.

Ubrzo po hapšenju, 12. avgusta, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv generala Đukića, te Jovana Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Andrića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka zbog krivičnog dela protiv civilnog stanovništva počinjenog takođe u ratu devedesetih na području Severne Dalmacije i na osnovu nje 19. avgusta 2015. dostavila Crnoj Gori dopunsku molbu za njegovo izručenje.

Nekoliko dana kasnije, 28. avgusta iste godine, Crnoj Gori je dostavljena i molba za izručenje Srbije od 26. avgusta 2015. kojom je zatraženo izručenje generala Đukića, zbog vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Pravosnažnim rešenjem Višeg suda u Podgorici od 6. novembra 2015. utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju, na osnovu kojeg je ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin odlučio da ga izruči Hrvatskoj.

General Đukić je peti Srbin uhapšen na području Crne Gore po poternicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine.

Nedeljnik je preneo upozorenje da srpski državljani, protiv kojih se vode postupci na Kosovu, ne treba da putuju u Crnu Goru, jer će ih tamošnje vlasti isporučiti Prštini.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: