CRNOGORCI godinama gledaju u nebo iščekujući da neka od moćnih NATO letelica aterira na tlo njihove države! Nikšićani posebno, jer je lokalna vlast uz pomoć države izdvojila milione evra za rekonstrukciju tamošnjeg aerodroma na Kapinom Polju, a uz kilometarske piste podignut je i toranj uz prateće sadržaje po međunarodnim standardima.

Vesko Garčević, nacionalni koordinator za NATO, na društvenim mrežama je izjavio da vojne baze na teritoriji Crne Gore neće biti postavljene bez njenog dopuštenja, ali će odluka o tome biti doneta u skladu sa interesima države i njenih građana. Garčević je dodao i da NATO ne otvara baze ni na jednoj teritoriji država članica bez njihovog odobrenja.

– Bez saglasnosti Crne Gore nijedna vojna baza neke druge države ne može biti otvorena na njenoj teritoriji – kazao je Garčević. – Svaka država koja ulazi u NATO zadržava svoju samostalnost i ne postoje zakoni koji se posebno na nju odnose. Zakoni koji važe u toj državi ostaju na snazi i ne menjaju se.

Uz nikšićki aerodrom, kao druga potencijalna lokacija za potrebe NATO alijanse u Crnoj Gori pominje se brdo Vrsuta iznad Bara, na kome bi mogao biti postavljen radarski sistem zajedničke vazdušne odbrane Podgorice, Zagreba, Sarajeva i Skoplja. Tako bi na krilima Alijanse zajedno leteli Crnogorci, Bosanci, Hrvati i Makedonci.

Da crnogorski premijer “već odavno nudi pojedine lučke gradove svoje zemlje kao potencijalne NATO-baze”, priča je koju je prošle godine objavio nemački “Zeksiše cajtung” pod naslovom “Crnogorska raspolućenost”, saopšteno je iz Pokreta za neutralnost Crne Gore. A radi se o Baru i Kotoru.

PROTEST

Demokratska narodna partija i Nova srpska demokratija će 24. marta organizovati miting protiv NATO u Podgorici, najavio je juče lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

– Ideja vojne neutralnosti nije samo bitka za Crnu Goru, već i za njen narod – poručio je Mandić.