Ambasador CRNE GORE: Rusi nam nudili milijarde za baze

Ambasador Crne Gore u Italiji Antun Sbutega rekao je da je Rusija Podgorici nudila 10 milijardi evra da bi instalirala vojne baze u CG.

Thinkstock

Ovo je izrečeno na okruglom stolu “Crna Gora prema NATO” održanom na rimskom Institutu za međunarodne poslove 17. februara.

Iako je od tada prošlo više od mesec dana, tek u ponedeljak je “pukla” vest o diplomatskom skandalu koji je obeležio taj događaj.

Beogradski list navodi da se za Sbutegin “poduhvat” ne bi se ni čulo da se ovih dana nije na društvenim mrežama pojavio audio-snimak koji “zabavlja” javnost Crne Gore i regiona.

“Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se saopštenjem o održavanju “okruglog stola”, ne pominjući incident. Na filmu se vidi reakcija službenika ruske ambasade, koji je ustvrdio da ambasada ne poseduje takve informacije i da će “ove tvrdnje biti zanimljive Kremlju”, što je prilično zbunilo crnogorskog ambasadora, jer se nije nadao prisustvu ruskog predstavnika“, pišu “Večernje novosti“.

Priča o “ruskim bazama” pojavila se pre tri godine, kada se spekulisalo da bi barska luka, ali i drevni Kotor, mogli biti neke od njih.

Tada su iz Ministarstva odbrane Crne Gore reagovali i saopštili da ni Rusija, a ni NATO nisu tražili otvaranje vojnih baza u Crnoj Gori.

Reagovao je i ruski ambasador u Crnoj Gori Andrej Nesterenko, izjavljujući da je Moskva bila zainteresovana za razgovar sa čelnim ljudima crnogorske vojske o mogućnosti da ruski ratni brodovi pristaju u luke Bar i Kotor.

On je pojasnio da nije bilo u pitanju nikakvo instaliranje ruske vojne baze, već jedino da brodovi pristaju u luke zbog humanitarnih razloga.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: